Асен Василев: Няма да има коледни добавки към пенсиите тази година

Няма да има коледни добавки към пенсиите тази година, но се предвижда трайното им увеличение, каза министърът на финансите Асен Василев:
 
"Виждаме, че събираемостта на данъците върви доста добре. От друга страна, разходната част също върви доста добре. Мисля, че Министерството на регионалното развитие, поне по тяхна заявка, е напът за първи път да си изпълни капиталовата програма. Така че, както знаете, в бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки. Политиката, която ние следваме, е да има трайни увеличения на пенсиите. С 11% се вдигат пенсиите, заложени в бюджета за догодина, което означава, че най-ниските пенсии, които в момента са на 523 лв., ще получат 50 лева всеки месец, а не 50 лева еднократно в годината".
 
По повод исканията за повече средства от културните дейци, той отговори:
 
"Парите за сценични изкуства са вдигнати с над 50 млн. лева, парите за музеи, библиотеки и читалища са вдигнати с 28,5 млн. лв., като след среща с представители на тези гилдии са разделени - половината да минат по текущия стандарт, който знаете е на кв. метър субсидирана бройка, а другата половина да бъдат за реално извършени дейности, като един преход към това да стигнем в момента, в който средствата да отиват при тези, които реално работят. Знаете също така, че тази година сценичните изкуства изработиха повече, отколкото беше заложено в бюджета. Там за всеки билет, който се продаде Министерството на културата, съответно Министерството на финансите осигурява ресурса, дава за всеки билет определена сума от държавата за продаден билет. Продадени са повече билети, има повече постановки, съответно ще получите повече пари даже, отколкото им бяха заложени тази година бюджета".
Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини