Бюджетната комисия се поправи за част от минималните осигуровки

Бюджетната комисия се събра на извънредно заседание, за да поправи бъркотията, която произведе вчера с минималния осигурителен доход на няколко групи работещи българи. Разреши се обаче проблемът единствено по отношение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, които вчера „изгоряха“ покрай политическия спор за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители. Върху колко ще се осигуряват земеделските стопани ще се реши в пленарна зала, защото нито едно предложение не успя да събере достатъчно гласове да мине.

Така на този етап е ясно само, че минималният осигурителен доход за адвокати и пр. самоосигуряващи се се увеличава от 780 на 933 лв. от 1 януари. Комисията отхвърли предложението на ПП-ДБ земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се осигуряват върху минимум 933 лв., но не прие и алтернативното предложение на ГЕРБ-СДС за 810 лв. Така въпросът остава открит за пленарна зала.

Спорът за минималните осигуровки на земеделските стопани и тютюнопроизводители избухва ежегодно с приемането на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване. Тук става дума не за големите зърнари, а за дребни производители, които по настояване на ДПС години наред се осигуряват върху много по-ниски суми от минималните за останалите. Всяка година финансовият министър предлага изравняване на минималния осигурителен доход за тях с минималната заплата, но всяка година ДПС успява да събори това предложение в парламента. Миналата година за пръв път се събра мнозинство за увеличаването на минималните осигуровки за тази категория работещи (за тях това е и реалната осигуровка, тъй като те имат твърде ниски доходи за някакво по-високо изравняване). Така в момента те са 780 лв., колкото е минималната заплата.

Според проекта на бюджет на ДОО, внесен от правителството, минималният осигурителен доход трябваше да се увеличи на 933 лв., колкото ще е догодина минималната заплата. Тази година обаче ДПС получи подкрепа от ГЕРБ-СДС за запазване на сегашния размер, т.е. 780 лв. Тъй като ПП-ДБ отказаха да подкрепят това предложение вчера в комисия, другите партии ги наказаха, като отхвърлиха увеличението на максималния осигурителен доход, но после прегласуваха и върнаха първоначалния замисъл на закона. Покрай земеделските производители обаче без минимален осигурителен доход се оказаха и самоосигуряващите се. Както каза днес Цонев на поправителното заседание, това е голяма група от работещи, но тук влизат и адвокатите, които нямат нужда от облекчения за минималните си осигуровки.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини