Наградиха най-добрите спортисти на Свиленград

    За 17-ти път община Свиленград отличи най-добрите спортисти и спортните клубове за постигнати успехи през годината.

    Наградите връчиха кметът арх. Анастас Карчев, заместник-кметът Анелия Георгиева и директорът на Дейност „Спорт и туризъм” Антон Пенчев.

    Девет успешни млади спортисти бяха отличени с грамоти и предметни награди. С допълнителна награда – грамота на кмета, бе удостоен тенисистът Георги Георгиев, тръгнал от Свиленград и през тази година станал №1 в националната ранглиста на България за юноши до 18 години.

    За изявен спортен талант в танцовото изкуство бе отличена Кристина Русева от Клуб по спортни танци „Златните момичета”, ученичка от ПГССИ „Христо Ботев”.

    Най-успешен спортист от спортен клуб „Изида-Свиленград” е Мартина Георгиева. Тя е ученичка от 8 клас в СУ "Д-р Петър Берон". През 2023 г. е включена в отбора, представил България на Европейското първенство. Състезателките стават вицешампиони в категория „Традиционни помпони” и бронзови медалистки в категория „Традиционал корпус”.

    Николета Гудева – ученичка от Първо ОУ „Иван Вазов” и състезателка на Хандбален клуб „Свиленград” е сред отличените най-добри спортисти за годината. Тя е капитан на отбора до 12 години и капитан на отбора по плажен хандбал до 13 години. Удостоена с титлата голмайстор на България.

    Силвия Димова от спортен клуб по бокс „Армата” се занимава с бокс от 9 години. Шампион е на България за 2016, 2017 и 2018 година с цветовете на Боксов клуб „Севдалин Василев” – Хасково. Боксьорката е повикана в националния отбор за жени. От тази годината тя тренира за СК „Армата” – Свиленград и още на първото си състезание извоюва първо място при жените в тежка категория на Държавния личен шампионат в град Перник.

    Осемгодишната Тея Бобева от Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев” се състезава в отборна и индивидуална надпревара. В първото състезание за годината - зона „Юг“, се изкачи с отбора на 1-во място на почетната стълбичка и на 2-ро място в личния шампионат сред 80 състезателки. На Държавен личен отборен шампионат „Купа на Република България“ в гр. Варна зае 3-то място отборно и 6-то място в индивидуален многобой сред 112 състезателки от цяла България. На турнир „Седемте тепета“ в гр. Пловдив, отново завоюва няколко отличия - 3-то място на земна гимнастика, 5-то място на смесена успоредка и 6-то място в многобоя.

    Никол Бюлбюлева – състезалка на Тенис клуб „Свиленград”, е ученичка в 4 клас в Първо ОУ „Иван Вазов”. Тази година й е първа дебютна състезателна година и въпреки краткия тренировъчен процес Никол е постигнала редица победи, като участва в рекордните 30 турнира. От Международния, Държавния и Регионален календар във възрастова група до 10, 12 и 14 години печели само първи места: Международен турнир – Букурещ, Румъния, Държавен турнир в Троян – „Купата на краля”, „Балкански игри“ в Свиленград, Държавен турнир „Киндер плюс“– Варна, Регионален турнир –Хасково, Регионален турнир – Нова Загора.

    Състезателят от Шахматен клуб „Свиленград 2013“ Дамян Дамянов е на 12 години, а с шахмат се занимава от 7-годишна възраст. През тази година талантливият шахматист спечели петия си турнир, заемайки първо място до 14 години в град Нова Загора. Втори се класира на турнира „Дружба“ в Харманли. От турнира в Раднево Дамян спечели сребърен медал, а на турнира „Будители“ в град Казанлък се пребори за още един сребърен медал.

    Борис Николов от Колоездачен клуб „Свиленград-1924” е ученик в СУ „Д-р Петър Берон”. Тази година той спечели два златни медала на Републиканското първенство в дисциплините „часовник” и „общ старт”, както и 2 бронзови медала на състезанията на писта. Борис има наредени зад гърба си и много награди от състезанията: Купа Пазарджик, Купа Сливен, Купа Боровец, Купа Долчини и други. Класира се на второ място в ранглистата за 2023 г. в група момчета младша възраст на Българската федерация по колоездене.

    Алекс Илиев е отличеният от Спортен клуб по кикбокс “Тангра – 2008”. Той е ученик в 10 клас в СУ „Д-р Петър Берон“ и членува в клуба от 10 години. През 2023 година има завоювани десетки спортни постижения в стил „лоукик”, като някои от тях са: републикански шампион на Държавен шампионат в Шумен, шампион от 6-ти Международен турнир за Купата на Козлодуй, трето място в стил „лоукик” от Европейска купа по кикбокс на Сърбия Опън, Белград; сребърен медал от Световна купа Истанбул, Турция, бронзов медал от Световна купа в Унгария, бронзов медал от Европейско първенство в Турция, победител в полупрофесионален мач от Международен турнир в град Варна "Гранд кикбоксинг файт найт".

    За принос в развитието на детския спорт в община Свиленград през 2023 година бяха наградени с плакети, грамоти и парични премии 16 спортни клуба и техните треньори: Спортен клуб по пожаро-приложен спорт „Динамика” с командир Христо Марков, педагог Ваня Иванова и инструктор младши инспектор Антоанета Колеманова; Волейболен клуб „Гръм в Рая – Свиленград” с треньори Любомир Апостолов, Живко Георгиев и Стойчо Атанасов; Спортен клуб по бокс „Армáта” с председател Дмитро Сидоренко, старши треньори Людмил Димитров и Валери Чакъров; Футболен клуб „Евророма” с председател Валентин Велев и треньор Тодор Станев, Спортен клуб по борба „Христо Ставрев”, председател Тодор Карабашев и треньори Николай Панайотов и Кристиян Панайотов; Спортен клуб по бадминтон „Свиленград 2015” с президент д-р Румен Христов и треньор Георги Станев; Шахматен клуб “Свиленград-2013” с президент Манол Янчев и треньор Георги Станев; Спортен клуб по танци „Златните момичета” с ръководител и хореограф Людмила Спатару; Футболен клуб „Свиленград” с треньор Емилиян Зотев; Колоездачен клуб „Свиленград 1924” с президент Костадин Костадинов и треньор Христо Георгиев; Детско-юношеска школа на футболен клуб “Свиленград-1921” с председател Георги Георгакев и треньори Стилян Михалев, Веселин Мандиев, Красимир Сургучев, Светослав Димитров, Милен Вангелов, Атанас Ангелов и Емил Овчаров; Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев” с председател Стелиан Христозов и треньор Мария Петрова; Спортен клуб „Изида - Свиленград“ с треньори Иванка Миткова и Петя Карагьозова; Тенис клуб „Свиленград“ с треньори Добромира Цингова-Пейчева, Елена Цингова-Атанасова и Марин Атанасов; Хандбален клуб „Свиленград” с председател Ася Райкова и треньор Тефик Парафитов; Спортен клуб по кикбокс „Тангра - 2008” с треньор и председател Димитър Димитров и треньор Продан Йовчев.

    На церемонията бе представен с изпълненията си новосформираният клуб по спортни танци „ЕРА СвиЛена”. Хореограф и ръководител е Елена Димитрова, с 20 години опит в танцовото изкуство и носител на много награди. В „ЕРА СвиЛена“ се обучават на стилове модерен балет, джаз балет, съвременен танц, акробатични танци над 50 деца от 3 до 18 години.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини