Петролната индустрия навлиза в 2024-та в условия на свръхпредлагане и опасения за търсенето

Инвеститорите в петролната индустрия ще навлязат в 2024 г. със силни опасения относно свръхпредлагането, забавянето на икономическия растеж и тлеещото напрежение в Близкия изток, което може да предизвика нестабилност на цените, прогнозира Ройтерс.

Базовият сорт Брент беше средно около 80 долара за барел тази година след нестабилната 2022 г., през която цените скочиха над 100 долара, след като руските доставки бяха прекъснати след началото на войната в Украйна. Тази година цените бяха ограничени от силния долар и стабилния добив извън ОПЕК, въпреки че търсенето достигна рекордно високо ниво от над 100 милиона барела на ден.

Проучване на Ройтерс сред 30 икономисти и анализатори прогнозира, че петролът Brent ще достигне средно 84,43 долара за барел през 2024 г. Тези очаквания идват въпреки широките прогнози за растеж на търсенето, вариращи от 1 милион барела на ден от Международната агенция по енергетика до 2,25 милиона барела на ден, очаквани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Очаква се доставките през 2024 г. да нараснат между 1,2 милиона и 1,9 милиона барела на ден, движени от производители извън ОПЕК, отбелязват консултантските компании Rystad Energy, J.P. Morgan, Kpler и Wood Mackenzie. „Очакваме пазар със свръхпредлагане всяко тримесечие на следващата година“, казва Викас Дуведи, глобален енергиен стратег в Macquarie.

Ройтерс обобщава ключовите фактори, които трябва да се наблюдават през 2024 г.

Съответствие на ОПЕК+:

Инвеститорите следят данните за доставките за първото тримесечие, за да видят дали ОПЕК и нейните съюзници ОПЕК+, са изпълнили планираните 2,2 милиона барела на ден комбинирани доброволни съкращения на добива. Ако групата се съобрази, това може да доведе до малък дефицит от по-малко от 500 000 барела на ден, посочва ANZ.

Според Ан-Луиз Хитъл от Woodmac първото тримесечие ще бъде ключово, защото може да бъде оценено спазването на доброволните съкращения на доставките на ОПЕК+. ОПЕК+ няма да има нужда да удължава новите доброволни съкращения след първото тримесечие въз основа на текущата прогноза за търсенето на Woodmac, добавя тя.

Energy Aspects очакват Саудитска Арабия да намали съкращенията си през второто тримесечие, след като изрично спомена за постепенно възстановяване на доставките, но с уговорката, че това няма да й попречи да удължи отново пълното съкращаване, ако е необходимо.

Wild Cards – Русия, Иран, Венецуела

Венецуелският петрол се върна на световните пазари, след като Вашингтон спря санкциите срещу производителя от ОПЕК за шест месеца, до април. Вероятно е ново шестмесечно удължаване, стига правителството на президента Николас Мадуро да се придържа към изборна пътна карта, договорена с опозицията за президентски избори, посочват анализатори на JP Morgan. „Президентските избори в края на 2024 г. и в двете страни ще определят дългосрочната съдба на санкциите на САЩ и производството на петрол във Венецуела“, добавят те.

Премахването на санкциите срещу държавната петролна компания PDVSA постепенно ще увеличи добива на петрол във Венецуела от 760 000 барела на ден през 2023 г. до 880 000 барела на ден през 2024 г. и 963 000 барела на ден през 2025 г. Възобновяването на доставките на суров петрол от Венецуела за Съединените щати и Индия може да намали търсенето на конкурентни сортове като Basrah Heavy в Ирак и Cold Lake в Канада, обясняват търговци. Повече суров петрол от САЩ пък може да бъде наличен за износ в Азия, тъй като рафинериите на Персийския залив преработват повече венецуелски петрол.

Анализаторите очакват руският и иранският петрол да продължат да достигат до световните пазари въпреки санкциите, задържайки цените преди изборите в САЩ. Иран си постави за цел добив от 3,6 милиона барела на ден до март 2024 г. спрямо 3,4 милиона барела на ден сега.

Нови рафинерии

Свиването при рафинираните продукти, особено дизеловото гориво, след инвазията на Русия в Украйна, се очаква да намалее с повече от 1 милион барела на ден нов рафиниращ капацитет, който ще бъде пуснат в Китай, Индия, Мексико, Близкия изток и Нигерия през 2024 г. Те включват новодошлия китайски Yulong Petrochemical, разширяването на индийските рафинерии Panipat и Koyali, проекта Dangote в Нигерия и Dos Bocas в Мексико.

Грубо несъответствие на качеството

Производителите извън ОПЕК, водени от Бразилия, Гвиана и Съединените щати, са настроени да стимулират растежа на добива през 2024 г., увеличавайки предлагането на леко сладък петрол, докато средно киселият клас се очаква да остане ограничен при съкращенията на ОПЕК+.

Това може да стесни ценовите спредове между сортовете суров петрол в световен мащаб, заявяват от Macquarie, като среднокачественият суров петрол се търгува близо до паритета с лекия петрол от типична отстъпка от $2-$4 за барел, докато отстъпката за тежкия срещу лекия суров петрол може да се стесни до около $4 на барел, от $8 преди това.

Голяма част от рафиниращите мощности в Китай, Индия и Съединените щати са проектирани да използват по-тежък суров петрол, чиито доставки може да намалеят, когато рафинериите възобновят работата си след поддръжката през второто тримесечие. „Това усложнява оптимизирането на добива на рафинерията и ограничава оперативната гъвкавост за разширяване на доставките на продукти“, изтъква Мукеш Сахдев от Rystad Energy.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини