Поскъпва храната за вкъщи

От 1 януари поскъпват пластмасовите прибори и кутии за храна. 10 стотинки ще даваме за чаша и 25 стотинки за кутия.

Търговците са длъжни да предлагат алтернативи на продуктите от пластмаса. Наредбата е в сила от 2021 г., приета е в съответствие с европейските изисквания за намаляване на въздействието на пластмасовите продукти.

Все още законодателството, касаещо БАБХ, не позволява носенето на собствени съдове от хигиенна гледна точка, пояснява Светлана Божкова от Министерството на околната среда и водите.
 
Алтернатива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им, уточнява Божкова.
 
Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Идеята на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен, коментира експертът.
 
Кутиите за храна ще поскъпват с по 5 стотинки годишно до 2027 г., каза в предаването „Преди всички“ Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“.

Къде потребителите пазаруват храна в собствени кутии

Според нея, когато не се предлагат алтернативи за потребителите, не се постига целта и този подход – без алтернативи, товари потребителите излишно.
 
Икономически най-уязвимите потребители са тези, които най-често прибягват до готовата храна, отбеляза Габриела Руменова.

Стои и въпросът дали таксуването на опаковките не дава възможност на търговските вериги и производители да печелят допълнително и кой ще гарантира дали няма да продължи ударно производството, независимо от ограничението „до изчерпване на количествата“, смята тя.

 Руменова разказа за неин експеримент с чисто нова пластмасова кутия в опит да купи маслини, по време на който навсякъде са ѝ отказали именно от хигиенни съображения.
 

Някои страни дават възможност потребителите да носят кутии от вкъщи, в които да бъде поставяна насипната храна, посочи тя и даде пример с Италия.

 

Източник: http://www.pariteni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини