Екзотична и скъпа: Чаша кафе за 100 долара в Панама

Любопитното е, че много други държави, традиционни производители на кафе, са се опитвали да отгледат панамаската гейша

Панама предлага специален сорт кафе, известен като гейша. Цената на чашка от скъпата напитка е 100 долара, разказва rfa, част от Voice of America (VOA). Страната започва да отглежда уникалния етиопски сорт през 1960 година, тъй като той е способен да оцелее болест, заплашваща по онова време реколтата от кафе в Панама.

С времето тя се превръща в екзотична и скъпа напитка.

И въпреки, че Панама не е сред водещите производители на кафе, нейните зърна от сорта гейша стават много популярни сред любителите на ободряващата напитка.

"Ние не сме конкурентноспособни по отношение на количеството, което произвеждаме, но определено можем да се преборим с всяка страна по качеството на нашето кафе. Дори нещо повече - когато става дума за кафе, Панама се е превърнала в синоним на качество", твърди Франциско Серацин, собственик на плантация за кафе пред rfa, част от Voice of America (VOA).

Производството на гейша обаче струва скъпо - около три пъти по-скъпо от стандартното кафе. Това се дължи до голяма степен на сериозния  контрол по качеството, който започва още от засяването на семената. Следва тройно повече торене, а на финала на работниците се заплаща много повече, за да приберат правилно реколтата.

Любопитното е, че много други държави, традиционни производители на кафе, са се опитвали да отгледат панамаската гейша. Но без резултат. Производителите казват, че почвата, в която е засадено то, прави голямата разлика.

Познавачите на кафето споделят, че панамската гейша се отличава с копринен вкус и нотки на екзотични плодове. В това кафе могат да бъдат открити над 800 вкусови характеристики и над 800 ароматни съединения.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини