Еврото навършва 25 години

Еврото навършва 25 години. Първоначално въведена в 11 държави, сега единната европейска валута се ползва от около 350 милиона души. 20 държави членуват в еврозоната, а България цели да стане 21-вият член на валутния съюз в началото на следващата година.

"Пускането в обращение на втората по значимост валута в света ни дава по-голям суверенитет в смутен свят“, отбеляза гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард в съвместна статия с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Роберта Мецола и Паскал Донъхю, съответно председатели на Европейската комисия, Съвета, Парламента и Еврогрупа. Тя е посветена на 25-годишнина от единната европейска валута, която наследява ECU-то – валутна единица, съставена от кошници от валути, която се е използвала за европейското бюджетиране преди създаването на еврото. Самото то започва да се използва за бюджетни цели през 1999 година, а се пуска в обращение от 2002 година. 

Поетапно към валутния съюз се присъединяват част от европейските държави, като Хърватия го направи точно преди година. 

Първоначално България също целеше включване в единната валута от началото на настоящата година, но по редица причини целевата дата се измести за 1 януари 2025 година. Единственият критерий, на който страната ни все още не отговаря, е инфлационният, но управляващите изразяват оптимизъм, че и той може да бъде изпълнен. 

Банковата система е готова за промяната, неведнъж е подчертавал управителят на БНБ Димитър Радев.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини