Хакери откриха скрит „режим Elon” в колите Tesla

Хакери успяха да проникнат в системата на електромобил Tesla и не само това – те откриха в колата скрит „режим Elon”, който активира пълен автопилот. Нещо повече, нападателите са получили достъп до личните данни на водача, както и информация за маршрута.

Трима студенти от Техническия университет в Берлин – Кристиан Верлинг, Никлас Кюнапфел и Ханс Никлас Якоб – хакнаха бордовата система на автомобил Tesla, съобщи Daily Mail. Те са направили това чрез манипулиране на източника на захранване: пренапрежения на захранването причиняват проблеми в бордовия компютър, от които хакерите се възползват.

В резултат на атаката студентите са получили достъп до поверителни данни от паметта на компютъра, включително лична информация за водача (контакти в телефонния указател и записи в календара), както и данни за автомобила (списък на местата, които е посетил).

Още по-интересното е, че хакерите са открили код, който потвърждава съществуването на „режима на Илон”. Той активира напълно автономната система за шофиране, без дори да се налага да държите ръцете си на волана, което противоречи на собствените изисквания за безопасност на Tesla.

По-рано се появиха информации, че „режимът на Илон” е създаден специално за шефа на компанията – Илон Мъск и може да бъде активиран по негово искане.

Хакерите смятат, че с помощта на евтино оборудване (струващо около 600 евро) е възможно да се отключи функцията на автопилота – същата, за която Tesla иска много пари. Но атаката чрез „отпадане на напрежението” изисква физически достъп до електрическата система на автомобила, така че хакването не може да бъде извършено от разстояние.

Още един резултат от атаката е, че хакерите са получили достъп до видеоклипове, съхранени в паметта на системата Tesla, заедно с GPS координати.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини