Първи за кръста в ледените води на Йордановден скочиха в Шипка

Днес православната църква празнува Богоявление (Йордановден) - един от най-древните християнски празници.

По традиция през последните години на Йордановден дървеният кръст в град Шипка се хвърля на зазоряване с първите слънчеви лъчи. Така там смелчаците първи скачат в ледените балкански води. Спазват и традицията всички участници в шествието да пеят песента за шипченския войвода Пеньо Черньоолу.

Кръстът тази година хвана 39-годишният Десислав, съобщи News.bg. Той сподели, че за пръв път участва в ритуала и пожела късмет и здраве на всички момчета и на техните семейства.

Мястото, откъдето беше хвърлен кръстът, също е изграден при построяването на Шипченския манастир. По него са превозени и уникалните 16 камбани на храм-паметника „Рождество Христово“.

В Калофер рано, рано започна мъжкото хоро. По традиция то се играе във водите на река Тунджа на Йордановден. Улиците на възрожденския град се огласяват от звуците на тъпани и гайди още на зазоряване.

Мъжкото хоро в Калофер предизвиква интересът на много хора, които са дошли тук от различни краища на страната. Още преди 6.00 часа сутринта бреговете на река Тунджа бяха недостъпни, защото пристигналите да наблюдават ритуала вече бяха заели своите места. 

Ритуалът се изпълнява на Черковския мост. Близо 200 мъже, облечени в традиционни носии, изпълняват мъжкото ледено хоро. Песента, която мъжете изпяха, е „Залюбила е Василка“.

Тази година 6-годишният Мартин хвана кръста в Тунджа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини