Дания с нов крал, кралица Маргрете предава трона на сина си

Дания ще стане свидетел на значителна промяна в монархията си. Кралица Маргрете Втора, изпълнявала съвестно задълженията си на монарх в продължение на 52 години, ще абдикира днес и ще отстъпи трона на престолонаследника, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Осемдесет и три годишната Маргрете ще бъде наследена от най-големия си син, 55-годишния кронпринц Фредерик. Това ще бъде първата доброволна абдикация в Дания от почти девет века.

 

Официалната церемония по абдикацията ще се състои в 14:00 ч. местно време (13:00 ч. по Гринуич) в Копенхаген. На правителствено заседаие дългогодишният монарх ще подпише декларация, че се отказва от престола.

След абдикацията, в 15:00 ч. местно време, премиерът Мете Фредериксен ще провъзгласи официално престолонаследника Фредерик за новия крал от балкона на двореца "Кристиансборг".

Новият монарх ще приеме титлата крал Фредерик Десети и се очаква да направи обръщение към нацията.

 

Маргрете изненада Дания, когато в новогодишната си реч обяви, че на 14 януари ще абдикира и че възнамерява да отстъпи престола на най-големия си син.

Прави впечатление обстоятелството, че това ще стане на същата дата, на която точно преди 52 години тя наследява на трона баща си Фредерик Девети след неговата смърт.

Фредерик се различава от майка си в много отношения.

Докато кралицата е смятана за творческа натура с голяма страст към изкуствата и високата култура, престолонаследникът е почитател на рокмузиката и е запален спортист, участвал в няколко маратона, състезанието по триатлон "Айрънмен", както и в едномесечна експедиция в Гренландия с кучешки впрягове.

Кронпринцесата Мери от Австралия, която ще стане новата кралица, е известна с ангажираността си с каузи като правата на жените и устойчивото развитие.

Съпружеската двойка, която е смятана за динамичен тандем, има четири деца, едното от които е принц Кристиан, който ще стане новият престолонаследник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини