Адемов: Към момента 100 работещи българи издържат 71 пенсионери

„Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета", каза бившият социален министър Христина Христова

„Към момента 100 работещи издържат 71 пенсионери. Към 2050 г. това съотношение ще бъде може би 100 към 100 пенсионери. В правителствената програма е записано, че до края на юни трябва да бъде направен анализ, който да отчете всички тези фактори”. Това заяви Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той обясни, че за финансовата устойчивост и адекватността при определяне на размера на пенсиите има два важни критерия. Единият е съотношението между броя работещи и пенсионерите. „Другият е коефициентът на заместване на доходите на труд, който в България сега е около 69,7%. Това означава, че при 1000 лв. заплата, ще получаваш 700 лв. пенсия, ако говорим за среден размер”, поясни Адемов.

По думите му всички увеличения на минималната и средната пенсия имат своята цена. „Въпросът е по какъв начин обществото, политиците и експертите ще се обединят. За 2024, 2025 и 2026 се предвиждат допълнителни средства за повишение на пенсиите”, коментира още Адемов.

Той припомни, че през 2000 г. беше направена сериозна реформа в пенсионната система. „Основните принципи, заложени тогава, бяха тези на солидарността и адекватността. Но през годините те бяха изкривени и очакванията да се получават адекватни пенсии не се сбъднаха в пълен размер”, заяви Хасан Адемов.  

Според Христина Христова, бивш социален министър в кабинета „Сакскобургготски”, е задължително да се направи анализ на пенсионно-осигурителната система и някои неща да се променят. „Пенсиите не трябва повече да се преизчисляват по административно-политически причини, без да се гледа осигурителното право на човека. В последните 5-6 г. се направиха подобни неща, повиши се минималната пенсия, която се доближи до средната за страната. Това намали мотивацията за осигуряване, доведе и до деформация”, каза Христова.

Според нея демографската картина в целия ЕС е обективната причина за реформа на пенсионната система. „Тази година за пенсии са нужни почти 22 млрд. лева, като 10 млрд. от тях ще дойдат от бюджета. Започва да се появява и глобално противоречие между поколенията”, каза Христова.

По думите ѝ субсидирането на минималната пенсия трябва да е внимателно, защото това е пенсионна система, а не социална помощ. „По морално-етични съображения държавата гарантира минималната пенсия, което не е справедливо”, обясни Христова.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини