Този летящ автомобил на CES е нещо, което трябва да видите

Посетителите на CES 2024 миналата седмица не можеше да не забележат една впечатляваща концепция за летящ автомобил, която крещеше за внимание на конгресния етаж: летящият автомобил Xpeng AeroHT eVTOL.

Дали тази футуристична машина, създадена от Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co., Ltd. (известна също като Xpeng) ще се носи из небето на американските градове? Това изобщо не е ясно, но тя беше там и беше страхотна.

Изглежда, че тайното оръжие на Xpeng за привличане на вниманието беше разказ за това как това нещо би могло да се впише в живота на един истински (вероятно много богат) човек. Нека не злоупотребяваме с термина "практичен", но тук поне има повече смисъл от средностатистическата концепция за летящ автомобил или личен eVTOL. Със сгънати витлови рамена някой може да го кара по нормален начин или поне толкова "нормално", колкото става управлението на електромобил от типа на Lamborghini. А когато шофьорът попадне в задръстване, може да отвори летателния апарат и да се издигне в небето - ако местните авиационни разпоредби го позволяват.

Освен това ориентацията на витлото в стил дрон предполага, че пилотирането на този летящ автомобил ще бъде сравнително лесно, за разлика от други концепции за трансформиране на автомобил в самолет от близкото минало, като Klein Vision Air Car, който започва като автомобил и се превръща в самолет.

Дали CES беше домакин на първия публичен полет на този звяр? Не - той остана на повърхността на земята през цялото време. Нещо повече, не е ясно дали Xpeng е завършил дори "концептуалната" част на този проект. "Xpeng AeroHT" е името на подразделението на компанията, а "eVTOL" е индустриален термин, който означава "електрическо вертикално излитане и кацане". Това означава, че името на това нещо в крайна сметка е просто "летящ автомобил".

Но това не означава, че не видяхме впечатляваща демонстрация на технологично въображение и инженерна смелост. Със сигурност не напразно присъстващите станаха свидетели на това как тези витла се сгъват и изчезват в покрива на автомобила пред очите им.

Колко може да струва подобно нещо? Как би могло да бъде законно? Кога ще бъде достъпно? Това са въпроси за друг път.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини