И китайските банки вече отказват плащания на Русия

След турските, и китайските банки започнаха до отказват да изпълняват плащания от и към руски компании, съобщи „Комерсант“, позовавайки се на източници в банковите среди. Турция и Китай са ключови „приятелски“ държави, през които минават половината от стоките, внасяни в Русия. Причината отново е натиск от САЩ. През декември американското МФ предупреди, че ще санкционира чуждите банки, които поддържат военните усилия на Русия, а президентът Джо Байдън подписа съответния указ.

В Турция се стигна до пълно парализиране на плащанията - големите турски банки блокираха всички плащания, включително в лири и рубли, и започнаха да анулират вече одобрени транзакции. Въпреки бодрите обещания на анонимни източници от руски банки, че проблемът ще бъде бързо решен, това не се случи.

„Проблемите с китайските банки започнаха през ноември, а през декември се умножиха. Ако платецът не е резидент на Китай, плащането му минава много бавно. По последни данни отнема поне седмица“, казва генералният директор на транспортната компания Delko Санджар Ашуралиев.

Според „Известия“ китайските банки отказват всякакви платежи в долари с руски компании, а някои дори са прекратили отношенията си с руски банки. „Засега преводите в юани се извършват, макар и бавно. Но с долари са прекратени изцяло“, казва генералният директор на „Первая Группа“ Алексей Порошин.

Проблемите тепърва ще се задълбочават. Bloomberg пише, че най-големите държавни банки в Китай са започнали „чистка“ на свързаните с Русия клиенти. Те търсят бенефициенти или контролиращи лица от Русия, както и „сенчести“ доставчици на стоки, забранени за внос в Русия, които минават през трети страни.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини