Спря работа удареният от украински дронове руски газов терминал

Не е ясно колко ще продължи сривът и как ще се отрази на международните пазари

Най-големият руски производител на втечнен природен газ „Новатек“ съобщи, че е бил принуден да преустанови някои дейности в огромния си терминал „Уст Луга“ на Балтийско море поради пожар, предаде Ройтерс.

Според украински медии огънят е причинен от дронове на Киев.

Гигантският комплекс, намиращ се на Финския залив близо до Санкт Петербург, се използва за превоз на петролни и газови продукти до международните пазари. Според сайта на „Новатек“ той преработва стабилен газов кондензат в лека и тежка нафта, реактивно гориво, мазут и газьол.

Не се знае колко време ще продължи прекъсването, колко танкера ще трябва да чакат край пристанището и как ще се отрази това върху международните енергийни пазари, отбелязва Ройтерс.

Пожарът е резултат от специална операция на службите за сигурност на Украйна, твърди Интерфакс-Украйна, като се позовава на анонимни източници.

„Петролният терминал „Уст-Луга“ е важен обект за врага. Там се рафинира и гориво, което се доставя на руските войски. Успешна атака срещу такъв терминал не само нанася икономически щети на врага, като лишава окупаторите от възможността да печелят пари, за да водят война в Украйна, но и значително усложнява логистиката на горивото за руската армия“, коментира един от източниците.

Ройтерс изтъква, че не може да потвърди, че пожарът е резултат от украинска атака с дронове. Ако действително е така, тя би демонстрирала способността на Киев да нанася удари по-дълбоко в Русия от обикновено, с помощта вероятно на дронове украинско производство в момент, когато страната е в отбрана на бойното поле и се бори да си осигури още западно финансиране, отбелязва агенцията.

Според руски медии са повредени две цистерни за съхранение и помпена станция, но пожарът е овладян. Няма пострадали и всички работници са евакуирани, съобщиха от управата на Ленинградска област.
 

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини