Скромно участие на България в най-голямото учение на НАТО от Студената война насам

В противоминната група в Черно море ще могат да участват и други държави от Алианса, но без кораби

България ще се включи в най-голямото учение на НАТО от Студената война насам, но участието ѝ по-скоро ще е символично. Военният министър Тодор Тагарев обясни в понеделник, че сценарият на учението „Steadfast Defender 2024“ предвижда отбранителни действия в северната част на източния фланг на НАТО, а на наша територия към момента не се предвижда присъствие на чужди войски и провеждане на активни действия,

По думите му България ще участва с офицери в щабовете на НАТО и с компютърно подпомагане.

В учението „Steadfast Defender 2024“ (Непоколебим защитник) ще участват около 90 000 военнослужещи от всичките 31 страни членки и от Швеция, която все още очаква одобрението на Турция и на Унгария, за да се присъедини към НАТО.

Началото на учението е планирано за първите дни на февруари. Военното учение бе обявено малко преди втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна. Според първоначална информация военните ще разиграят сценарий, при който Русия напада някоя от държавите-членки на НАТО, и се задейства член 5 от Северноатлантическия договор. Според него нападение срещу една страна от Алианса се разглежда като атака срещу НАТО и предполага общ отговор.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи от своя страна, че съвместната противоминна група в Черно море, за създаването на която бе подписано споразумение между България, Румъния и Турция, може да заработи през април-май.

Ефтимов припомни, че за да заработи реално групата, е нужно Турция да ратифицира споразумението.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев допълни, че групата ще бъде отворена за участие и за други съюзнически страни от НАТО, но без кораби, тъй като операцията ще се реализира според правилата на Конвенцията от Монтрьо.

Конвенцията от Монтрьо не позволява кораби на НАТО да стоят в Черно море повече от 21 дни.

Той коментира, че сформирането на групата помага за намаляване на рисковете за корабоплаването и допълни, че командването на групата ще бъде на ротационен принцип.

Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че от една година военният флот не е работил по фактически сигнал за плаващи морски мини.

Получавани са сигнали, но нито един от тях не е бил реален. От началото на тази година не сме получавали сигнали, допълни Михайлов, цитиран от БТА.

Тагарев каза още, че не се предвижда присъствие на наши военни в операцията в Аденския залив.

Обсъжданият вариант е страната ни да има офицери в щаба на операцията, които няма да са на място физически, посочи той пред журналисти във Варна.

Именно по тази тема Тагарев бе критикуван остро от Борисов в края на миналата година.
Тагарев за пореден път посочи, че решението дали ще остане на поста си след ротацията в кабинета е на политическите партии и той ще се съобрази с него.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини