И Хърватия обмисля връщане на казармата след Сърбия

Министърът на хърватските ветерани Томо Медвед заяви, че страната анализира възможността за връщане на задължителната военна служба в страната и че конкретно предложение ще бъде представено в следващите дни, предаде „Свободна Европа“.


„Сигурността е процес, който постоянно се преглежда, рисковете за сигурността и отговорът на тях винаги е налице, каза Медвед пред репортери на събитие, свързано с годишнина от операция на хърватската армия от времето на югославските войни.


Предложението, изглежда, е на ранен етап: предстои Министерството на отбраната да отправи конкретни предложения за формати на подготовка на младите за съвременните предизвикателства - от войната до последиците от климатичните промени.

Според министъра на отбраната Иван Анушич темата изисква финансов и политически консенсус, 15 години след като военната служба бе отменена през 2008 г. „Когато се съгласува най-добрият начин, по който би се върнала военната служба, или военното обучение, обществото ще бъде уведомено“, каза той.

Хърватски медии писаха преди дни, че на Анушич е възложено да въведе едномесечно военно обучение след завършване на средните училища.


В началото на януари Генералният щаб в Сърбия също заяви, че на президента Александър Вучич е предадено предложение за връщане на задължителната военна служба, каквато няма в страната от 2011 г. Окончателно решение за този ход, обясняван със средата на сигурност и „съвременните предизвикателства, с което се сблъсква Сърбия като военно неутрална земя“, обаче не е взето.


В хърватския случай не се споменава Сърбия, а и много държави в Европа предприеха стъпки или най-малкото обсъждане на възможностите за връщане на военната служба покрай войната на Русия в Украйна. Това се отнася и за региона: за задължителна казарма споменаха и косовски представители в последните месеци.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини