Дянков: Приемаме еврото най-рано 2027 г. Не покриваме критериите за инфлацията

Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юли 2025 г. Не покриваме критериите за еврото - средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Няма как да се справим с инфлацията до юнския доклад. Трябва да помислим как елегантно да започнем да говорим какво следва. Хубавото е, че правителството започва сериозно да работи по темата „Еврозона“. Досега различни правителства само говореха.

Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според Дянков България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

„Ние сме около 3% над средното за еврозоната като инфлацията. Много сме далеч. Има напредък, но за мен елегантно трябва да започнем да говорим за по-друг срок. Ще влезем в еврозоната, но не през 2025 г. Практически е невъзможно да станем част през юли 2025 г. Политически може и да стане, но практически банковата система да започне да плаща, трябва да е начало на календарна година. Идеята за юли е технически невъзможна“, допълни Дянков.

Лихвите по кредитите ще се увеличат значително, прогнозира още Дянков. В България процесът по ръста на лихвите върви бавно, защото сме затворена банкова система и лихвите са скочили, но не толкова, колкото в САЩ и Европа.

Прогнозата е, че лихвите ще скочат с около 1-5-2%.

„Предстои сериозно увеличаване на фона на това, което е в момента“, допълни Дянков.

Според него от гледна точка на вземането на големи кредити тази година ще е по-сложна от предходните. За домакинствата тази година ще е по-трудна.
„В Европа вече лихвите спряха да се вдигат и започва да се говори даже за намаляване. Но ние се забавихме с година, година и половина“, обясни още Дянков.

За предстоящата ротация през март месец, Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите.

„Основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като КФН, КЗК, КЗП“, каза Дянков.

 

 

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини