6 здравословни семена, които трябва да ядем ежедневно

Някои семена съдържат съединения, които намаляват риска от появата на заболявания и осигурят много ценни хранителни вещества. С тяхна помощ може да се нормализират нивата на кръвната захар, холестерола и контролира кръвното налягане.Съдържат много полиненаситени и мононенаситени мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали и са чудесен източник на фибри.


1. Ленено семе


Лененото семе е богато на Омега-3 мастни киселини, особено алфа-линоленова киселина. В 28 грама семена се съдържат 152 калории, 7,8 г фибри, 5,2 г протеин, 2,1 г мононенаситени мазнини, 1,7 г Омега-6 мазнини, 6,5 г Омега-3 мазнини, магнезий,  манган, витамин В1 и множество полифеноли, които играят ролята на антиоксиданти. Изследвания доказват, че лененото семе намалява нивата на лошия холестерол средно с 10 mmol/l и са полезни за съдовото здраве. (3, 4, 5)
Трябва да има консумация на ленено семе в продължение на повече от 10 седмици, за да се търси ефект на понижаване на кръвното налягане (2). Омега-3 киселините се съдържа във външната обвивка и тъй като организмът ни не може да ги усвои добре цели, е необходимо да се приемат смлени. Друго прочуване доказва, че лененото семе намалява риска от появата на рак, при мъжете повлияват рака на простатата (1), а при наличие на рак на гърдата при жените е доказано, че намаляват маркерите за туморен растеж.

2. Конопено семе

Конопеното семе е богато на протеин, има над 30% протеин.(12) Отличен заместител на протеин е във вегетарианската диета. Съдържа незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе. В 28 грама има 155 калории, 1,1 г фибри, 8,8 г протеин, 10,7 г полиненаситени мазнини, 0,6 г мононенаситени мазнини, цинк, магнезий и витамин В1. В състава му влизат Омега-6 и Омега-3 мастни киселини, които са в много добро съотношение 3:1.
Съдържат и мастната противовъзпалителна киселина - гама-линоленова киселина, която може да се усвои от конопеното семе при прием на добавка. Тя притежава противовъзпалително действие, като подобрява състоянието при екзема. Проучване при хора, които се борят екзема доказва, че приемът на конопено мете в продължение на около 20 седмици, повлиява симптомите на сухота и сърбеж, както и прилагането на локални медикаменти/мазила. (11)

3. Тиквени семки

Тиквените семки са от най-често консумираните семена. Те са богати на омега-6 мазнини, фосфор и мононенаситени мазнини. Около 28 грама семки съдържат 151 калории, 7 г протеин, 1,7 г фибри, 4 г мононенаситени мазнини, 6 г омега-6 мазнини, фосфор, манган, магнезий и фитостероли. Фотостеролите са съединения, които понижават нивата на холестерола. Няколко изследвания доказват, че:

  •     Намаляват риска от появата на рак на гърдата;
  •     Намаляват количеството на калций в урината, като по този начин намалят и риска от образуването на камъни в бъбреците; (7, 9)
  •     Подобряват симптомите, свързани с нарушенията на уринирането и намаляват увеличената простата; (8)
  •     При жени над 45 години повлияват симптомите, свързани с менопауза (6, 10), понижават високото кръвно налягане и повишават нивата на добрия холестерол.

Очаквайте продължение....

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини