Синер детронира Джокович в Австралия

Четвъртият поставен в схемата Яник Синер детронира шампиона Новак Джокович и се класира за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Италианецът победи водача в ранглистата и схемата с 6:1, 6:2, 6:7(6), 6:3, за да стигне до първия си мач за титлата на турнир от Големия шлем. За 36-годишния сърбин, който е печелил 10 пъти в Мелбърн, това беше първа загуба там от 2195 дни. Тогава, през 2018 година, Новак отстъпи на южнокорееца Хюн Чонг.

В първите два сета Синер доминираше напълно и се възползва максимално от общо 29 непредизвикани грешки на съперника. Италианецът направи по два пробива във всяка от частите и ги спечели безпроблемно.

Джокович намери своя ритъм в третия сет. В него се стигна до тайбрек. Размяната на полетата дойде при 4:2 точки за рекордьора по титли от Шлема.Синер стигна до мачбол при 6:5, но Яник изпрати форхенда си в мрежата. После Ноле имаше сетбол и успя да го реализира, за да остане в мача.

В четвъртата част 22-годишният италианец пропиля три точки за пробив във втория гейм. Синер обаче успя да направи брейк от 0:40, за да поведе с 3:1. При 2:5 Джокович сервираше за оставане в двубоя и се справи. После двукратният шампион от София Яник подаваше за място на финала. Нервите му повлияха и той допусна първата си двойна грешка в срещата. След ретур в аут Синер стигна до втори мачбол в двубоя. Той го реализира с печеливш форхенд по правата и вдигна победоносно ръце.

Италианецът завърши двубоя с 30 печеливши удари (9 аса) и 28 непредизвикани грешки. Джокович се отчете с 32 уинъра и цели 54 грешки. Яник не допусна нито една точка за пробив, а сам направи пет брейка.

„Много труден мач. Имах късмет бързо да спечеля първите два сета. След пропуснатия мачбол в третия знаех, че ми предстои голяма битка, защото той е обърнал толкова мачове от 0-2 сета. Щастлив съм, че успях“, каза Синер в интервюто на корта.

В другия полуфинал днес се срещат Даниил Медведев и Александер Зверев.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини