Учени откриха нови видове насекоми в Корсика

Дванадесет нови вида сухоземни насекоми и членестоноги, които никога досега не са били инвентаризирани от учените, са открити в Корсика като част от тригодишна изследователска програма, предаде АФП, позовавайки се на Националния природонаучен музей (MNHN).

В хода на кампанията изследователите са преброили и инвентаризирали общо над 3900 вида насекоми и други членестоноги на около двадесет места на френския средиземноморски остров, пише БТА. Реколтата от нови видове включва осем мухи, две оси, пеперуда и стоножка, казва Жулиен Туру, директор на Центъра за експертиза и данни за природното наследство "PatriNat" и координатор на сухоземния компонент от програмата за научни изследвания.

"Някои от тези видове не са много редки, просто не са били изследвани. Те могат да бъдат открити навсякъде в Корсика", казва изследователят.

Те са открити в планините и блатата на крайбрежието на острова чрез комбиниране на "морфологични изследвания, съвременни техники за секвениране на ДНК и инсталиране на капани за прихващане, които улавят всички насекоми", разказва ентомологът.

За около 148 вида насекоми, които вече са познати от други места, също се съобщава, че са засечени за първи път на острова.

"Сигурни сме, че те съществуват на Корсика от много дълго време. Островът е дом на някои много специални видове, но е по-слабо проучен от континентална Европа", допълва Жулиен Туру, подчертавайки значението на тази "мащабна" изследователска кампания. В нейния сухоземен компонент са участвали 43-ма учени, които в хода й са предоставили над 31 000 данни от наблюдения. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини