Трима американски военни загинаха при атака с дрон в Йордания

Трима военнослужещи са били убити, а десетки са ранени по време на атака с безпилотен дрон срещу американските сили, разположени в Йордания, близо до сирийската граница.

Това съобщи президентът Джо Байдън и американски официални лица в неделя, предаде "Ройтерс".

Байдън обвини подкрепяни от Иран групи за атаката.

"Въпреки че все още събираме фактите за нападението, знаем, че е извършено от радикални групировки, подкрепяни от Иран и действащи в Сирия и Ирак", каза Байдън в изявление.

Най-малко 34 служители са били прегледани за възможно травматично мозъчно нараняване, обясни американски служител пред "Ройтерс".

Това са първите смъртни случаи на американски войници в региона от началото на войната в Газа. Нападението е извършено в събота вечерта.

Атаката е сериозна ескалация на вече напрегнатата ситуация в Близкия изток, където избухна война след атаката на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха 1200 души. Последвалото нападение на Израел срещу Газа пък до момента е убило над 26 000 палестинци, според данни на местното здравно министерство.

Докато Съединените щати досега поддържаха официална позиция, че Вашингтон не е във война в региона, те нанесоха удари срещу цели на йеменските хути, които атакуваха търговски кораби в Червено море.

"Ще изпълним техния ангажимент за борба с тероризма. И не се съмнявайте - ще подведем под отговорност всички отговорни във време и по начин, който изберем", каза Байдън в изявлението си, разпространено от Белия дом.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини