868 дни: Космонавтът Олег Кононенко счупи световния рекорд по престой в орбита

Олег Кононенко, командир на ескадрила космонавти на Роскосмос, специален кореспондент на ТАСС на Международната космическа станция (МКС), счупи световния рекорд за общо време на престой в орбита.

Днес в 11:30:08 ч. московско време Кононенко надмина постижението на руския космонавт Генадий Падалка, който Бе прекарал в космоса общо 878 дни за пет мисии (от 1998 до 2015 г.), 11 часа 29 минути и 48 секунди.

Ръководителят на отряда космонавти сега е на пета космическа мисия в своята кариера. Очаква се на 5 юни в 00:00:20 ч. московско време той да стане първият човек, който ще прекара общо 1000 дни в околоземното пространство. През юни той ще отпразнува 60-ия си рожден ден в космоса, а в края на годишната експедиция общото му време на полет ще бъде 1 110 дни.

Олег Кононенко е роден на 21 юни 1964 г. в град Чарджоу, Туркменска ССР (сега Туркменабат, Туркменистан). Първият му космически полет е през април 2008 г., когато пътува до МКС с космическия кораб "Союз ТМА-12". След завръщането си от първата експедиция до станцията космонавтът е удостоен със званията Герой на Руската федерация и пилот-космонавт на Руската федерация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини