„Няма да се върна в тази къща“: страхът на хиляди турци

Преди година Турция беше сполетяна от „катастрофата на века“: мощно земетресение погуби десетки хиляди и остави много повече без покрив над главите им. Днес все още около половин милион души живеят във временни жилища.

Семейството на 9-годишния Бюнямин все още живее в жилище за временно настаняване след тежкото земетресение в Турция преди 1 година. В нощта на труса от 6 февруари 2023 г. те напуснали сутеренния си апартамент, в който семейството живеело преди това, и сега обитават жилищен контейнер в пристанищния град Искендерун, Южна Турция. Властите обаче ги приканват да се върнат в стария им дом, тъй като уверяват, че щетите по него не са големи, пише ARD .

„Цялата къща ще се срути върху нас"

За 9-годишното момче това е ужасна идея. То се страхува от ново земетресение, при което къщата този път ще се срути, както се е случило с много други пострадали сгради. „Цялата къща може да рухне върху нас и да ни затрупа. По-добре е да останем тук в контейнера“, убеден е Бюнямин.

Също и майка му споделя тези опасения. Многократно жената е писала до властите, че тя и семейството ѝ вече не могат да се върнат в стария си дом. „Ако сега ни кажат, че трябва да напуснем, по-скоро ще опъна палатка в парка, отколкото да се върна тази къща“, казва тя пред германското издание.

Около половин милион души в засегнатия регион на Турция все още живеят в места за временно настаняване. Подобно на семейството на Бюнямин, те също се страхуват да се завърнат по домовете си. Мнозина все още са зависими от помощи, които често се набират чрез частни дарения.

В навечерието на печалната годишнина

Три дни след земетресението турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че до 12 месеца пострадалите райони ще бъдат възстановени. Сега, малко преди отбелязването на печалната годишнина, държавният глава обикаля региона и открива първите нови селища.

Подобен е случаят с Антакия - най-тежко засегнатия от земетресението град. И до днес там е видима ужасната картина на разрушенията, коментира ARD.

Година след земетресението все още около половин милион души са настанени в жилищни контейнери       Снимка: Alican Uludag/DW

Според представители на властите в цялата провинция са били завършени 20 000 жилища. Необходими обаче са много повече. Това в никакъв случай не е краят на историята, казва Бузе Черен Гюл - една от архитектите, които работят по възстановяването. „Мисля, че ще отнеме 10 години, преди да разполагаме с мястото, което отново да можем да наречем Антакия“, споделя тя. Самата Гюл е родена в историческия град, който почти изцяло е бил изравнен със земята преди година.

Грешки с ужасяващи последствия

Бузе е загубила баба си и леля си в развалините. „Разбира се, че една сграда може да бъде повредена, включително и сериозно. Но това не би трябвало да довежда до смъртта на толкова много хора“, казва тя. Грешки в строителството и строителния надзор също са допринесли за бедствието.

Засега обаче на подсъдимата скамейка са изправени само частни лица, а не представители на държавата. Строителният сектор е най-важният стълб на турската икономика, а следователно и на президента Ердоган. Наблюдатели казват, че през годините този бранш се е разраснал неконтролируемо.

Не са рядкост строителните компании, които са си изградили тесни връзки, стигащи чак до най-високите етажи на политиката. Разраства се проблемът с незаконните сгради, насърчавани от корумпирани политици чрез тъй наречените строителни амнистии. Така се легализират незаконни постройки или допълнителни етажи. Особено преди избори често се издават подобни амнистии, припомня ARD.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини