За някои разлики между нас и румънците… И евентуално - гърците

И как различните размери „нотариуси“ се отнасят към това - има ли населението нещо в чинията

Възникват и у мен няколко въпроса след голямото изслушване във вторник във ВСС и особено след последните няколко дни (между другото, завчера отсъстваха най-„расовите“ опиниън лидери на Съвета).

Вие чухте ли ясно по телевизора днес как гръцки инвеститори, представители на милиардер и корабособственик с бизнес по цялата планета, разказват как са били буквално смазвани от Нотариуса и групата около него? Или пък по-правилно е - групата около Районната прокуратура? Като не са искаш да си „консенсусен“ и да споделиш имуществото си - вземи тия 11 образувани дела. И не само - срещу тях се стоварват още НАП, ДАНС, ГДБОП (сещате ли се за онзи търговец на играчки, който протестираше срещу Гешев и Борисов?, б.а.).

Как мислите – не е ли твърде много работа за сам човек? Какъвто се оказа Мартин Божанов-Нотариуса веднага след смъртта му...

А чухте ли и вие изнесеното от гръцки професор – че еди кой си спи с шефката на прокуратурата и когато той подаде сигнал срещу някой несимпатичен бизнес субект, има „110 %“ успеваемост. Гъркът, с вид на сериозен куражлия, си застана с името и вика: „Съдете ме, ако лъжа“.

Следващият ми въпрос е: дори да допуснем, че напускащата шефка на СРП Невена Зартова е по-черна от дявол, откъде тая смелост у тая жена?! Че тя е зам.-шеф на най-голямата прокуратура в страната СРП от 2014 г. Т.е. – вече трима главни прокурори време.

Имам и още един: за да имаш „дупе“ да постъпваш така с международни играчи - при всичките регулации, възможности на ЕС, европрокуратури и пр., какво става с бай Петко, който е решил да продава примерно сладолед на Созопол? Или да отвори шивашки цех в Гоцеделчевско?

И други такива лаишко-икономически импровизации ме спохождат... Особено по адрес на тези, които доведоха страната дотук и казват: „Е, то корупция има навсякъде по света“.

Да, има, но тезата им е долна демагогия, защото има една генерална разлика с България. Едно е да бутнеш тук таме някой процент, за да излезе твоята оферта за обществена поръчка едни гърди пред тази на конкурента, а друго е целият стопански живот на страната да е буквално захванат, превзет и направен на пихтия от този карцином. И безбройните му метастази в абсолютно всяка една сфера - от „златните“ маски и дезинфектанти при COVID-пандемията, през окаяната несъществуваща Детска болница, до разрешителното ви за строеж.

Ако не вярвате - наистина опитайте да тръгнете с количка за сладолед из Созопол - и после да потърсите институциите във ваша защита, ако случайно вземе да ви се случи нещо. Ето сега идва лято - подходящо е...

В момента се осмелиха да говорят хората на гръцкия милиардер Джон Кустас (между впрочем - постмортем на „главния герой“). Ама преди това - спомнете си „Изамет“ и „Осемте джуджета“ - където в нетрезво състояние се решава съдбата на фабриката. А на един човека в болница, останал без бъбрек, прокурорите разписват да му влезе нотариус, да му изповядва... раздялата със собствеността му.

Спомнете си „Белведере“ и съдия Румяна Ченалова, която еднолично решава какво ще става с алкохолния гигант у нас (накрая излезе чиста и осъди прокуратурата).

Спомнете си онзи германец с фотоволтаичен парк, на когото му се явява с момчетата си лицето, известно като Митко Каратиста, и плаши директно представителите на законния собственик с „челен сблъсък с главния прокурор“.

Мислите ли, че тези групи, предимно от чужденци, са единствените, „ощастливени“ с внимание от машината на нотариусоподобните? Или може би българските си траят?

А как ли е тогава в енергетиката? Или в големите инфраструктурни проекти? Мислите ли, че тази сган – защото това е думата, случайно е проспала най-големите бизнеси и е оставила там да се развиват спокойно, на пазарен принцип най-можещите, най-иновативните изобщо – най-заслужилите?

Съответно – репресирането или направо прогонването на де що има нормален работодател, или вариант Б – обезкръвяването му от разни „Нотариуси“, дребни Нотариусченцета или огромни Нотариусища, как рефлектират върху цялостния живот на населението. Същото това население, което така и отказва да резбере каква е връзката между „чиста“ правосъдна система и размера на комата хляб на масата.

Всъщност точно също ни го каза гъркът проф. Каламарис сутринта по Нова тв:

„Ако ние не оправим правовата система, не допринесем за нея, няма да имаме нито медицина, нито образование... Всичко“.

Я! Ама тази теза не ви ли прилича на една друга? На Моника Маковей, която навремето почна дейността си в Румъния точно под лозунга:

„Изчистим ли съдебната система, тя ще изчисти всички останали.“

Между впрочем, същите кафяви лай**мети, които по поръчка на „нотариусите“ и днес мачкат съдии у нас, я наричаха „румънското менте“ и я обливаха с... каквото се сетите при посещенията ѝ.

Ще кажете: бла-бла на румънски - просто приказки. Без изобщо да се отдавам на исторически наивизъм или да игнорирам съществуващите проблеми на Север – минавали ли сте през Румъния скоро? Намирате ли разлики? А намирахте ли между нас и тях примерно преди едни 30 години?

Това са просто въпроси... Не е лошо освен ръководството на прокуратурата, ВСС, политиците, оная новоучредена комисия, министъра на МВР, който уволнил „Нотариуската“, пък те я върнали и незнам си вече още кой, да си ги зададе и обикновеният гражданин. Който все така не намира връзка - с какво е важно върховенство на правото за стомаха.

Стефан Миланов

 

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини