Алианс на телекомите обвини държавата за олигопола

Браншът настоява големите играчи да отворят мрежите си за виртуални мобилни оператори

Поредната вълна поскъпвания, обявени от трите мобилни оператора в България, предизвика такова огромно недоволство, че вече е ясно - повече така не може да продължава. И понеже т. нар. държавни регулатори и политици продължават да се оплитат като патета в кълчища и да бездействат,  Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) реши да им напомни, че най-доброто „лекарство“ се нарича конкуренция.

Какво е „виртуален оператор"

От дълги години в Европа и света наред с традиционните мобилни оператори действат и МVNO  - „мобилни виртуални мрежови оператори“, благодарение на което потребителите имат значително по-голям избор. В Чехия например има 137 МVNO, в Дания този тип оператори държат около 50% от пазара, в Украйна именно такава компания е сред водещите, а в България няма нито един МVNO, разказа пред журналисти Невен Дилков, основател на „Нетера“.

МVNO нямат собствена мрежа, а сключват договори със съществуващи мобилни оператори да ползват тяхната инфраструктура. В България обаче трите мобилни оператора не са склонни да споделят мрежите си, а държавата по никакъв начин не ги насърчава да го направят, обясни Дилков.

Ситуация, в която малко на брой играчи доминират пазара, се нарича олигопол (власт на неколцина), коментираха наскоро он платформата „Ние, потребителите“.

От БАБТО смятат, че едни от лостовете за въздействие се намира в Плана за възстановяване и устойчивост. Там са предвидени стотици милиони за разширяване на достъпа до 5G. Държавата може да постави условие - ако мобилен оператор иска да се възползва от това финансиране, да даде достъп до мрежата си за вирутални оператори.

Браншовата организация смята, че институциите, които трябва да бдят за интересите на потребителите и за конкуренцията изобщо не си вършат работата - като се започне от трите важни комисии - за регулиране на съобщения, за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, през министрите до Народното събрание.

Откакто съществува, КЗК не е направила нито един секторен анализ на пазара на мобилни услуги, подчертават от БАБТО.  Министърът на транспорта заявил в парламента, че секторът е много конкурентен - как го твърди, като не е правен анализ, чудят се от асоциацията.

БАБТО е изпратила отворено писмо до всички компетентни институции, в което настоява да работят за създаване на условия за повече конкуренция. Освен виртуалните оператори друга възможност е да бъде обявен консурс за предоставяне на честоти за четвърти мобилен оператор.  съвет на БАБТО.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини