Изкуственият интелект, тракторите и бавното разпространение на спестяващите труд устройства

Анализ на Йоаким Бук за Human Progress…

„Можете да видите възрастта на компютрите навсякъде, освен в статистиката за производителността“, пише икономистът и Нобелов лауреат Робърт Солоу в рецензия на книга от 1987 г. Докато компютрите правеха огромен напредък през 80-те и 90-те години – натрупвайки се в интернет манията и dot-com балона и неговото спукване – отне много време, преди да видим големи въздействия в цялата икономика на тази революционна технология с общо предназначение. Компютрите, интернет и (умните) екрани направиха съвременния свят неузнаваем от това, което беше само преди няколко десетилетия, но процесът отне много повече време, отколкото повечето техно-оптимисти предполагаха тогава – и техните последователи предполагат сега.

Миналата година имаше силно усещане за 90-те години на миналия век: 2023 г. се превърна в годината на притесненията за ИИ, като ChatGPT и други големи езикови модели направиха опит да разрушат всякакви индустрии. Писатели, музиканти, адвокати, редактори, лекари, графични дизайнери и други бяха някои от професиите, които изглежда са изложени на риск да загубят прехраната си заради машини, които бързо и на ниска цена възпроизвеждат тяхната работа.

Трябва да направим две заключения от тези големи езикови модели и минали технологични преходи: Първо, някои от техните характеристики са наистина забележителни и могат много добре да се конкурират с (някои) адвокати, писатели, музиканти или графични дизайнери през следващите няколко години. Второ, радикалните, спестяващи труд технологии бавно се разпространяват в икономиката, така че тези предимно професии от средната класа вероятно са защитени от механизация и автоматизация още известно време.

Вземете емблематичния преход от коне към трактор в селското стопанство през 20 век. От изобретението и търговската наличност на тракторите бяха необходими десетилетия, за да изпреварят конете. Същото е валидно и за парните двигатели, това емблематично енергийно изобретение, задвижващо Индустриалната революция – която сама по себе си беше едно от най-радикалните и променящи живота събития в цялата човешка история и доста скучна поради бавните си промени.

„В размаха на историята тракторът наистина е имал огромно влияние върху живота на хората“, посочва The Economist през декември 2023 г., „но той завладя света със скимтене, а не с гръм и трясък.“ Във всички епохи технологичните иновации бавно са се разрушавали в обществата: старата технология остава актуална с десетилетия. Дори през 30-те години на миналия век, две до три десетилетия след производството на първите трактори, в американските ферми има повече конски сили, отколкото механични. Учените обикновено поставят граничната точка, когато тракторите са изпреварили конете във фермите след Втората световна война, поколение или повече, след като са били наети за първи път.

The Economist също подчертава връзката с реалните заплати и цялостната икономика. Производителността и икономическият растеж са вълна, която повдига всички лодки. Основно правило е, че технологията за спестяване на труд се възприема само когато има смисъл да се замени трудът с машини. Това се случва, когато машините станат достатъчно добри, разходите за експлоатацията им спаднат достатъчно или алтернативните употреби на труда станат достатъчно високи.

През първите няколко десетилетия от съществуването на трактора те очевидно не са били по-добри от източника на буквални конски сили, който ги предшестваше. Те са скъпи за управление, не са толкова мощни и не могат да правят много неща, които конят може. От една страна, те принудиха фермерите да купуват бензин – ресурс, с който не разполагаха – вместо да пуснат конете на паша на земята или да накарат деца (или евтина работна ръка) да се грижат за животните – ресурси, които те наистина са имали. А по време на Голямата депресия в Америка не е толкова трудно да се намери евтина работна ръка.

С течение на времето тези тенденции се обърнаха; реалните доходи и по-добре платените работни места в производството налагат работна ръка далеч от фермите, а демографският преход към по-малки семейства означаваше, че не може да се разчита рутинно на децата, например да се грижат за животните. На икономически език оптималният размер на фермите нарасна и в тези по-големи ферми вече се наложиха много по-добрите трактори.

Обратно, трудът, който големите езикови модели като ChatGPT претендират да изместят, често е високо възнаграден, докато разходите за управление на операциите са доста ниски, което предполага, че изкуственият интелект (AI) може да измести някои такива работници.

Ян Лекун, главен учен в Meta/Facebook, не е толкова убеден. В интервю за Стивън Леви от списание Wired той казва, че „чатботовете могат да произвеждат много плавен текст с много добър стил. Но те са скучни и това, което измислят, може да бъде напълно невярно“. За списание Reason миналата година разсъждавах върху обещанието за ChatGPT по подобен начин: „Лоши писатели, измамни студенти, мързеливи професори и журналисти, повтарящи прессъобщения, очевидно са намерили своята игра. Но по-човешкото, творческо, автентично разказване на истории, което е центърът на всяко смислено писане, не го е направило.”

Тракторът се опитва да се конкурира директно със селскостопанска индустрия, която рутинно наема повече от една трета от работната сила през 1800 г. и началото на 1900 г. в Съединените щати, съставлявайки около 15 процента от брутния вътрешен продукт. Какъв е общият адресируем пазар за големи езикови модели и като разширение общ AI? Statista изчислява, че размерът на пазара на AI в Съединените щати, икономика от 27 трилиона долара, е около 100 милиарда долара – част от процента. Дори това да нарасне седем пъти през това десетилетие в съответствие с прогнозите, това също не е толкова революционно, колкото твърдят повечето експерти през тази първа година от широкото им приемане.

Солоу, който почина в края на 2023 г., може би е повторил твърдението си за тази нова форма на компютърната ера. Подобно на компютъра през 90-те години на миналия век, появата на изкуствения интелект и големите езикови модели създават повече медиен и друг шум, отколкото оказват въздействие върху реалния свят и реалната икономика.

Има някои предположения, че приемането на нови технологии и потребителски артикули се случва малко по-бързо днес, отколкото, да речем, през 1940-те или 1980-те години, но не много. И все пак, това, което е по-вероятно да се случи от масовата безработица на белите якички, е, че ще имаме симбиоза за известно време. Старата технология на човешкия труд и новите машини ще съществуват едновременно и хората работници постепенно ще използват машините по различни начини. Еволюция, не революция.

В крайна сметка, пише Майк Мънгър за Американския институт за икономически изследвания, ChatGPT е просто калкулатор. И както стана при калкулаторите, с тях ще остарее част от човешкия труд. И това ще бъде добре.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини