Китай планира масово производство на хуманоидни роботи до 2025 г.

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай публикува амбициозен план за масовото производство на хуманоидни роботи до 2025 година.

Страната трябва да има около 500 робота на 10 000 работници само след две години. Това означава десетки милиони производствени роботи.

Китайското министерство казва, че масовата роботизация ще трансформира тотално производствения сектор, а в последствие и човешкия живот. За осъществяването на това е необходим пробив в няколко ключови технологии, както и осигуряването на безопасна и ефективна доставка на основни компоненти.

В плана се казва, че до 2027 г. хуманоидите трябва да бъдат важен нов двигател на икономическия растеж в Китай.

По-голямата част от компаниите, които публично разработват хуманоидни роботи са базирани в САЩ.

Компанията Agility Robotics, в която Amazon е основен инвеститор, тази година ще завърши фабриката за масово производство на хуманоиди. Капацитетът ѝ ще е да създава 10 000 робота годишно.

Индустрии като здравеопазване, домашни услуги, селско стопанство и логистика вероятно ще видят нарастване на използването на роботи през следващите години. Важно е обаче роботите да поемат задачи в тежки и опасни условия и в рамките на промишления сектор, пишат от китайското министерство.

MIIT дава насоки да се ползват последните пробиви в AI, като големи езикови модели и да се съсредоточи върху развитието на "мозъка, малкия мозък и крайниците на хуманоидите".

През август Пекин обяви фонд за роботика от 1,4 милиарда долара, насочен към насърчаване на развитието на технологиите за роботика в Пекин. Средствата постепенно ще се повишават. Целта е до края на десетилетието Китай да бъде глобален лидер в роботиката.

Китай се бори с бързо намаляващо население. Прогнозите са то да падне под 1 милиард след средата на този век. Това вещае тежка икономическа криза, която може да дестабилизира зялата страна. Пекин гледа на роботизацията като на стратегическа цел, с която може да продължи икономически си ръст за десетилетия напред.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини