80 проби на денонощие обработва държавната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“

    Държавна лаборатория  за изследване на пестициди беше открита днес на ГКПП „Капитан Андреево“ от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и шефа на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ Светослав Патарински. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

    „Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“, заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването. Той припомни, че началото на усилията за връщане на държавата на границата беше поставено преди две, когато стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми.

    Със заработването на лабораторията ще бъде облекчен значително трафикът за камионите, които преминават през пункта и финосанитарен контрол.

    Премиерът съобщи, че се работи и по осигуряването на рентгенови машини, с които да бъдат проверявани всички камиони максимално бързо, а и заради сигурността, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти.

    "Ще се намали чакането и контролът ще бъде безкомпромисен", каза министърът на земеделието Кирил Вътев. Вместо по два дни, както беше досега, технологичното време за обработка на пробите и излизането на резултатите, вече ще е около 5-6 часа“, посочи още министър Вътев. Той добави, че се очаква и разширяването на граничния пункт, във връзка с което ще бъде увеличен и капацитетът на лабораторията така, че да се поеме целия трафик от камиони.

    Министър Вътев уточни, че товаро-разтоварителната дейност на камионите вече е ангажимент на шест частни фирми, а не както преди- на една. Фирмите  са избрани след конкурс. „Тези фирми отговарят на определи изисквания, проверени са от ДАНС и си вършат работата“, посочи той.

    80 проби на денонощие ще бъдат преработвани, а от септември те ще са двойно повече, обясни шефът на БАБХ Светослав Патарински.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      No
      Nostradamus
      5 -5
      18:59, 29 фев 2024
      Инвестиция за 2 млн. лв. и само 80 проби на ден? И 160 да са. Колко тира минават на ден през границата? Симулация на дейност. Ето затова няма да ни приемат в Шенген по суша.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини