Световната свобода е в упадък за поредна година, сочи проучване

За 18-та поредна година глобалната свобода бележи упадък с влошаване на политическите права и граждански свободи, се казва в проучване на американската организация „Freedom House“. Ситуацията се е влошила в 52 държави и подобрения се отчитат само в 21 страни, като за основна причина за това се изтъкват „опорочени избори и въоръжени конфликти“.  

България е сред страните, отбелязани като свободни със 78/100 точки (в сравнение с миналата година, когато резултатът е бил 79/100). Политическите права са изчислени на 32/40 точки, а гражданската свобода – 46/60.

В годишния си доклад организацията, финансирана от американското правителство, променя класификацията си за две държави – от свободна Еквадор вече се разглежда като частично свободна, а Тайланд бележи подобрение от несвободна към частично свободна. Като най-лошите примери по отношение на глобална свобода се посочват Афганистан, Судан, Таджикистан, Северна Корея, Крим, Сирия, Донецка народна република и други.

„Дори да погледнем регионите един по един, обикновено отчитаме отклонения от правилото, но през 2023 г. всеки регион е отчел спад в глобалната свобода – изтъква Яна Гороховская, един от авторите на доклада. – Упадъкът е повсеместен.“

„Freedom House“ обръща внимание най-вече на опитите на управляващите „да контролират изборната конкуренция, да възпрепятстват политическите си опоненти или да им попречат да вземат властта“ в Камбоджа, Турция и Зимбабве и неуспешния опит да го направят в Гватемала и Полша.

Отбелязва се и важността на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през юни тази година. Президентът на организацията е от ключово значение, особено в контекста на руската инвазия в Украйна. Междувременно Европейският съюз продължава да се бори с познатите проблеми на миграцията и влиянието на авторитарните лидери, отчита „Freedom House“.

Пълното проучване и класирането на държавите може да видите на сайта на организацията.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини