България отбелязва 146 г. от Освобождението си от османско владичество

България отбелязва тържествено 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. По този повод навсякъде в страната се организират официални чествания.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага край слага края на Руско-турската война (1877-1878). Трети март е обявен за национален празник през 1990 година.

Годишнината ще бъде отбелязана тържествено на историческия връх Шипка. Хора от цялата страна се очаква да се изкачат до Паметника на свободата, за да почетат паметта на загиналите

С тържествен ритуал в центъра на София ще бъде отбелязан националният празник  на България. Церемонията е кулминацията на честванията, които ще продължат цял ден.

Молебен и церемония по издигането на националния флаг ще дадат началото на тържествата. Пред Паметника на незнайния воин ще има тържествен ритуал по издигане на националното знаме, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа. Церемонии ще има в много градове.

Вечерта площад "Народно събрание" ще е мястото за тържествена заря-проверка. В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското войнство.

Президентът Румен Радев ще произнесе слово.

Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров. Той е оглавява командването на комуникационно-информационна поддръжка и киберотбраната в армията. Командването на киберотбраната беше създадено през 2021 година.

Министър-председателят Николай Денков ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България по случай Националния празник. Церемонията ще се състои от 11 часа пред храм-паметника "Александър Невски".

По-късно на площад "Народно събрание" премиерът ще присъства и на тържествената заря-проверка по случай Националния празник.

БНР ще предава пряко церемонията. 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини