Съдия изнесе лекция пред ученици на тема „Правата на потребителите“

Изображение 1 от 3

    Учениците от 11 „Г“ клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ имаха открит урок в Съдебна палата – Хасково, съобщиха от Темида. Темата беше: „Правата на потребителите“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    В днешната лекция съдия Жулиета Серафимова разясни на учениците съвременните условия, които поставят гражданите, включително и децата, в ролята на потребители всекидневно, изправяйки ги пред множество различни сложни ситуации. Развитието на правилата за търговия стои в основата на потребителските права, по отношение на пазаруването, финансовите продукти, несправедливото третиране и безопасността на продуктите и информация за потребителските жалби. Важността на правата на потребителите се подчертава и посредством вписването им в основните договори на Европейския съюз. Видовете договори и разликите между тях, уредени в Закона за защита на потребителите, значението на договорите, необходимостта от доказване на договорното съдържание при възникнал спор, правото на отказ и правото на рекламация бяха разяснени на десетокласниците.

    Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини