ДПС ще се жалва в Страсбург за взет мандат

Партията счита решение на КС за погрешно и неприемливо и ще го оспорва пред съда в Страсбург.

Съд обяви за незаконен избора на трима народни представители, избрани по пропорционалната избирателна система в изборите за 41-то народно събрание на 5 юли миналата година.

По този начин ДПС изгуби мандат за сметка на ГЕРБ.

ДПС счита това решение за погрешно и неприемливо. По думите на Христо Бисеров решението е дори порочно. ДПС ще използва всички средства за анулиране на решението. Искането за образуване на такова дело е недопустимо. Нарушено е нашето право на защита, както на народните представители, така и на партията. Ще търсим защитата си пред съда в Страсбург. Решението е немотивирано и погрешно и не е съобразено със закона за избиране на народни представители, каза Бисеров. И двете експертизи доказаха действителността на вота в Турция, отбеляза той. Изправени сме пред хипотезата на нов изборен резултат, каза депутатът. В 14-дневен срокимаме право да обжалваме решението чрез съдействието на главния прокурор. ДПС ще искат главния прокурор да внесе жалбата им в КС.

По думите му решението на КС води до тежки политически последици. За първи път решението на КС ще бъде основание за дела в Страсбург. За пръв път политическа партия ще обжалва решение на КС, каза Христо Бисеров.

Това решение не задоволява изискванията на българския избирател и нарушава принципите на българската демокрация. Това каза пък Костадин Костадинов от ВМРО пред Фокус.

Според Костадинов не трябва да се допускат нарушения в изборното законодателство и нищо не оправдава тези грешки.

"В Турция нарушенията са правило – това не е само от тези избори. С това си решение Конституционният съд само замаза неприятната ситуация, която се получи при тези избори, когато фалшификацията и опорочаването на изборния процес в Турция достигна до своя връх. Седем мандата трябваше да бъдат касирани, а се касира само един. За втори път се получава въртележка в парламента, което дискредитира самия изборен процес, защото никой няма да е сигурен, че след 3-4 месеца някой няма да реши, че 20 – 30 гласа са дадени неправомерно, да анулира резултатите и да заполчне въртележка на депутати”, заяви Костадинов.

ВМРО има ограничени възможности за преодоляване на ситуацията, но ще се помисли какви действия могат да се предприемат.

"Дори и настоящият казус показва, че е дискредитирана демокрацията в страната. Ние искаме да разберем защо ДПС не получава отпор за това, което прави 20 години? Защо новото управление, което дойде с надеждите на хората за тотална ревизия, не си изпълнява обещанията? Защо срещу ДПС няма никакви наказателни мерки? Започваме да оставаме с впечатлението, че има сделка”, каза още Костадинов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини