Протест в Братислава срещу проруската политика на словашкото правителство

Хиляди хора излязоха по улиците на словашката столица Братислава, за да изразят подкрепа за Украйна и да протестират срещу словашкото правителство, за което негови критици казват, че се сближава с Русия, предадоха БТА и Ройтерс.

Откакто дойде на власт през октомври, правителството на Роберт Фицо породи безпокойство заради критиките си срещу европейската военната помощ за Украйна и заради опита си за подновяване на културните и политическите връзки с Русия.

По-рано през месеца словашкият министър на външните работи Юрай Бланар се срещна с колегата си от Русия Сергей Лавров. Това беше една от малкото срещи между представител на страна от ЕС и представител на Русия, която ЕС се стреми да държи в изолация.

Демонстрацията в Братислава снощи започва със звук на сирени за въздушна тревога. Според новинарския сайт „Деник Н“ в проявата са участвали 5000 души. Участници в демонстрацията казаха, че не им харесва посоката, в която е поела страната след изборите. Те казват, че са част от Запада и са разочаровани от премиера и правителството.

Фицо защитава политиката на правителството си, която нарича балансирана и суверенна външна политика, и казва, че няма военно решение на конфликта в Украйна. Той отхвърли идеята за подпомагане на Украйна с оръжия. Според Фицо снабдяването с оръжие на Украйна само ще удължи боевете. Западните съюзници отхвърлиха този аргумент.

Външният министър Бланар защити срещата си с Лавров, като каза, че тя е била поискана от руската страна. Той също заяви, че е нужно дипломатическо решение за Украйна.

Фицо е и против санкциите срещу Русия, но досега се е въздържал да блокира подобни европейски мерки или отпускането на финансова помощ за Украйна.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини