Общината и държавата със споразумение за ремонт на читалище „Заря“ за 4 млн. лева

Един от дългоочакваните проекти в Хасково е вече на финалната права. Кметът на Общината Станислав Дечев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков подписаха Споразумение за ремонт, реконструкция на външно стълбище и реконструкция на покрив на най-голямото читалище в Хасковска област „Заря“. Стойността на проекта 4 000 000 лева. Споразумението за ремонт и обновяване на сградата му се финансира от държавната хазна.

Сградата на най-старото читалище в регион е триетажна, с два подземни етажа и частичен таван. Ремонтът ще обхване цялото здание, инсталациите, покривът, голямата зала и по-малките кабинети и зали за изкуства, библиотеката, административните помещения и санитарните възли. Параметрите на обновяването засягат и западната част на сградата, където са предвидени реконструкция на парадно стълбище, от което ще бъдат демонтирани гранитните стъпала, но само временно. Те ще бъдат съхранен, а стълбището ще бъде изпълнено с нова стоманобетонова конструкция и стъпалата ще бъдат върнати обратно на мястото им.

Ще се ремонтират изцяло фоайето и помещенията, в това число и системите за отопление.

Огромна промяна ще има след ремонта и в голямата зала на читалището, на чиято сцена се провеждат някои от най-значимите събития в областния град. В залата ще бъдат монтирани театрални столове. При монтажа им се предвижда оформяне на допълнителна средна пътека за достъп на посетители, за да се осигурят необходимите параметри за евакуация. За сцената се предвижда циклене и лакиране на съществуващото дюшеме.

Ще се подмени дървената покривна конструкция и покритието от дъсчена обшивка, хидроизолация и лт - ламарина. Ще се доставят и монтират нови улуци, казанчета и водосточни тръби.

На южния скат на покрива се предвижда да се доставят и монтират фотоволтаични панели. В цялата сграда ще се направи вътрешно кабелно ел. захранване, ел. табла, соларна централа за производство на електрическа енергия с мощност 60kW за собствена консумация. Ще се изпълни заземителна и мълниеотводна инсталации, както и ел. захранване и ел. табло на котелно.

Ще се направи частична подмяна на отоплителната инсталация на читалището. Предвижда се изпълнение на централна водно – помпена отоплителна инсталация, включваща въздушно охлаждаем термо – помпен агрегат чилър тип вода – въздух с комплект хидравличен модул. Захранването на термо – помпения агрегат ще се осигурява от монтираната на покрива фотоволтаична централа. Ще се изгради пожароизвестителна инсталация.

За обекта е налице оценен и одобрен инвестиционен проект. За „Частичен ремонт, реконструкция на външно стълбище и реконструкция на покрив на читалище „Заря“ е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка, въз основа на която е сключен договор за изпълнение на предвидените дейности.

Дългоочаквана промяна. Откакто читалището е в новата сграда от 1963 година, Голямата зала не е ремонтирана. Преди няколко години мина ремонт на сцената и обновление на осветлението, но останалото се нуждае от обновление, коментира новината секретарят на читалище „ Заря“ Александър Милушев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    Бай Танас общественик
    18 -6
    13:26, 13 мар 2024
    И накрая остава и да преименуват читалището от "Заря" на Ст. Дечев" !
  • 2
    Де
    деец
    12 -5
    14:54, 13 мар 2024
    да го кръстят "Налбантова" или читалище "Рона"
  • 3
    Читалището си има име и не е необходимо да му се сменя името.Но от тази статия е по важното,че има едни четири милиона лева и е също така важно дали част от тези пари няма да потънат в нечие джобче и дали ремонта който предстои да бъде извършен ще е качествен,а не след като измине примерно една или пет години и да-не личи,че някога назад във времето се е правел ремонт на читалище Заря.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини