Започва Великият пост за православните християни

За православните християни започва Великият пост. В следващите 40 дни до Страстната седмица вярващите са призовани да се въздържат не само от определена храна, но преди всичко в мислите и делата си.

„Пробуждане на съвестта“ нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като „чудно духовно пътуване“, което „всяка година е различно изпитание на вярата, но винаги довежда до голямата радост - Възкресението“.

„Душо моя, стани, защо спиш? Краят наближава и ще се смутиш. Но стресни се и ще те пощади Христос..." - зове с потрес и умиление един от емблематичните велиокопостни химни, който слушаме в изпълнение на блаженопочиналия патриарх Неофит. В едно от посланията му за началото на най-трудния, но благодатен период в сакралния живот на Църквата четем:

„Отново сме в спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който, всеки един от нас търси опрощението на своята греховност. Светата Четиридесетница е духовен път, през който ние ще трябва да преобразим помислите си чрез силата на доброто. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да показваме състраданието и обичта си към ближните. Дни, различни от всекидневието на света – устрем към Бога и радост по Господа."

„Това е едно благодатно време човек да се вгледа в себе си, да се смири и да се доближи до Господ, защото ние по неговия пример постим. Той е постил 40 дни в пустинята като човека, за да ни покаже от какво имаме нужда като хора. В бързината на нашето ежедневие не може да отделим най-важното. Да умирим тези бурни води в себе си, за да станат те като едно огледало, в което Бог да се огледа.
Когато видим своите грехове, идва твърдото покаяние да ги оставим и да вървим към добро“, припомня още БНР.

„Отвори ми вратите на покаянието, Живодателю, защото духът ми подранява към Твоя свят храм..." - чуваме от друго знаменателно великопостно песнопение, изпято от патриарх Неофит и си спомняме отеческия му завет да бъдем смирени и устремени в богослужението през Светата Четиридесетница.

„Постът е време, в което се лишаваш от определени удоволствия. Не е само лишение от определен вид храна. Всичко ни води към този размисъл, че времето е кратко, животът е един, а душата е вечна. Необходимо е едно смекчаване на сърцето“.

Първият ден от Великия пост се нарича от народа „чист понеделник“. На този ден домакините измиват съдовете от блажните храни, защото през следващите седмици ще готвят само постни ястия, без животински продукти. Почиства се и домът, а всичко това е символ на чистотата, душевна и телесна, в която трябва да живеят християните, особено през Великия пост в очакване на Христовото възкресение.

Вечерта днес, както и в следващите дни - вторник, сряда и четвъртък на първата седмица, се чете по една четвърт от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. Това е най-дългата религиозна ода в православното богослужние. Тя се изпълнява цялостно само вечерта в сряда на петата седмица от поста. Съдържанието е покайно и кара читателя или слушателя да се замисли за своята греховност и да се обърне към Иисус Христос за прошка на греховете си.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини