Чудото Алеронов хляб тръгва към света от Хасково

Изображение 1 от 3

    Алеронов хляб. Навярно за първи път чувате за него. Това е така, защото току що тръгва по магазините в Хасково. Оттук – към света.

    Появата му следва дълги експерименти. Брашното,в което е неговата тайна, е открито случайно в мелницата в с. Конуш от Златко Пилев. Хлябът е създаден след още подобрения,  хиляди вложени левове от хасковската верига "Визара", собственост на Веселин Илчев, която прави първия пробив. Впоследствие пекарната „Витя Органик“, която има богат опит с производството на безглутенов продукт, го подобрява технологично. Алероновият хляб съдържа нула процента захари, нула процента мазнини, нула химикали.

    Основното предизвикателство е премахването на глутена, за който повечето хора знаят, че е вреден. Но защо е вреден? Глутенът има две фракции, едната от тях – глеадина, е изключително трудна за усвояване от организма и е отговорна за редица здравословни проблеми. Най-видимият от тях е затлъстяването. Но има и невидими, тихи убийци на организма, чиито последствия понасяме след време.

    Как се отстранява глутенът? В хлебозаводите с масово производство – с химия. Във „Витя органик“ – с технологии. Преминава се през четири вида физическа обработка и различни естествени добавки, които фирмата пази като тайна.

    При масовия хляб след консумация тестото се превръща в захари. При Алероновия хляб съдържанието на захари е нула.

    Колко е вредна захарта? Отговорът на този въпрос отвежда към много теми – за здравето, за стреса, за хипеарктивността при децата, дори ако щете за детската агресия. Веднъж един възрастен мъж ми каза: „Преди години в Хасково имаше само няколко аптеки. Днес са на всеки ъгъл и са винаги пълни“. Може би две трети от телевизионните реклами са на лекарства. Случайност?

    „Някой замисля ли се колко химия влага в продукцията си един хлебозавод, за да е свеж и мек хлябът 4-5 дни? Нашият хляб има срок на годност най-много 36 часа. В него няма грам химия, защото химията убива вкуса. Неслучайно на Запад вече почти няма хлебозаводи. Има малки квартални пекарни“, споделят от хасковския хлебарски цех.

    „Погледнете някоя снимка от плажа през 70-те ли или 80-те години. Няма един дебел човек. После обърнете внимание по улицата колко дебели хора ще срещнете. Всичко това е от химията. Убиваме се бавно и упорито“.

    За по-любознателните: Алероновата зона се намира между обвивката и ядрото на пшеничното зърно. Този слой съдържа най-качественият белтък, витамини, ензими. Освен всичко друго – действа и като афродизиак.

    Извличането на този алероновия слой отнема на хасковската пекарна една година опити, хиляди левове и доста неуспехи. „Правехме експериментите против всякакви правила. Защото много често опитът води до грешки. Когато мислиш, че вече знаеш отговорите, се сменят въпросите“, обясняват от пекарната. „Нашият хляб ще се продава само в малките квартални магазини. В търговските вериги – никога!“

    Шефът на „Витя органик“: „Когато видях как правят хляб в хлебозаводите разбрах, че децата ни ще плащат цената на нашия охолен и безгрижен живот днес“.

    Видеа по темата

    Последни новини