Отговорът на ПП-ДБ: Ще дадем на ГЕРБ-СДС поисканите допълнителни министерства

Преди 9 месеца имахме дадена дума от Борисов, че уговорката е за 18 месеца. Като на 9-ия месец само сменяме премиерите. Готови сме да си спазим това обещание и така да продължи следващият кабинет. Това каза Кирил Петков на извънреден брифинг на ПП-ДБ след изявлението на преговорния екип от ГЕРБ-СДС.

И допълни, че по време на преговорите колегите им са поискали допълнителни министерства и заяви, че са "готови сме да ги дадат".

"Утре Мария Габриел може да вземе мандата, нищо не предполага, че може да се взривява каквото и да било. Призовавам Борисов и Габриел да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза и поредни избори", категоричен бе Петков.

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. Нямам претенции да бъда министър на външните работи. Габриел се съгласи да работим с други механизми", съобщи още в самото начало премиерът в оставка Николай Денков.

"Ние се съгласихме да влезем в разговори, които да дадат възможност за управление на държавата за четири години, пълен мандат, посочи премиерът в оставка и допълни, че второто, за което са се съгласили от ПП-ДБ, е да обсъдят как би могъл да се балансира по-добре съставът на Министерския съвет (МС), но отново тръгвайки от това, което сме се разбрали предварително. „И трето, добави Денков – да сключим споразумение, което да задава правилата, по които могат да се вземат решенията“, коментира той и добави, че това дългосрочно споразумение е трябвало да позволи правителство и парламент да работят в синхрон за постигане на задачите и приоритетите, които са поставени.

"Крайният срок се определя от Конституцията. Той е седем дни. Ако ГЕРБ-СДС върнат празен мандат, означава, че са се отказали от съставяне на правителството", посочи още Денков.

"Заедно с ГЕРБ-СДС изработихме един подробен документ. Не разбирам защо сега подписването на такова споразумение се поставя под съмнение", съобщи Христо Иванов.

"Никога дори и ако погледнем бурния опит от Царство България, никога не е имало такава политическа криза, каквато имаше последните 2 години. Регулаторите, борбата с корупцията и сигурността стоят в основите на проектоспоразумението, на което работят с ГЕРБ-СДС в последните дни", припомни Иванов.

Атанас Атанасов призовава Бойко Борисов да се намеси, защото "той взема крайните решения".

Припомняме, че от ГЕРБ-СДС заявиха, че ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорят. Ако ли не, връщат мандата и правителство с този мандат няма да има.
 

Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини