До края на май започва подаването на заявления за безплатни климатици

Днес бе обявено, че се очаква в средата или края на месец май да бъде стартирана процедурата за кандидатстване по програма на ПОС "За по-чист въздух" за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични алтернативи. В програмата ще бъдат оползотворени над 16 милиона лева, информират от местната администрация.

Това е второ откриване на процедурата, като първата приключва в края на годината и по нея са монтирани безплатно около 3000 климатика, както и котли на газ и пелети.

Вторият кръг на програмата обхвана освен град Димитровград, така и малките населени места в общината. Стойността на приключващата програма бе над 7,5 милиона лева, а новата ще е за двойно по-голяма стойност, като ресурсът може да достигне до 16 милиона лева.

Новата процедура се очаква да стартира в началото на новата година, когато ще започне събирането и обработката на заявленията за участие. Разликата спрямо изтичащата процедура е, че опцията за газификация е премахната. По новата процедура жителите на общината ще могат да подменят печките на твърдо гориво с климатици, системи на пелети и новата опция - термопомпи.

Кметът на Димитровград, Иво Димов, призова гражданите за активност след откриването на процедурата по кандидатстване. При откриване на процедурата общината ще кандидатства по програмата за около 20% от максималната стойност от 16 милиона, като според броя желаещите се очаква сумата да може да се увеличава, според броя на одобрените бенифициенти.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини