Убит е ръководителят на операциите по вътрешна сигурност на ''Хамас'', твърди Израел

Израелските отбранителни сили отново нападнаха най-голямата болница в Газа, определена от СЗО като ''зона на смъртта''

Израелските военни (ЦАХАЛ) съобщиха, че ръководителят на операциите по вътрешна сигурност на „Хамас“ е бил убит при нападение срещу болницата „Ал-Шифа“ тази нощ. Рано сутринта те потвърдиха, че отново са разположили военна техника около най-голямата болница в Ивицата Газа и са предупредили палестинците да се евакуират.

В публикация в социалната мрежа X (Преди Туитър),  ЦАХАЛ пише, че Фаик Ал-Мабхух, който се е криел в болницата „Ал- Шифа“, е бил убит при размяна на оръжие по-рано.

Той е бил отговорен за надзора на бойците на „Хамас“ в Ивицата Газа, според израелските военни и израелската тайна служба „Шин Бет“. Те съобщават още, че са намерили оръжия в стая близо до мястото, където Ал-Мабхух е бил убит.

Смъртта му не е потвърдена или призната от терористичната групировка.

Израел за втори пък окупира „Ал-Шифа“, като многократно е заявявал, че „Хамас“ използва болницата за база и днес израелските военни наредиха на жителите на Газа да напуснат района, а управляваното от терористичната групировка здравно министерство обвини Израел във военни престъпления след последвалите им нападения в сградата.

Жителите на Газа са инструктирани от израелските сили да се насочат на запад, след това на юг към определената от Израел „хуманитарна зона“ в Ал-Маваси.

Заповеди за евакуация в Ал-Маваси бяха дадени на около 2 милиона жители на Газа през последните месеци, но районът е тясна ивица земя край Средиземно море. Има малко сгради и до голяма степен се състои от пясъчни дюни и земеделска земя. Зоната, определена като безопасна от Израелските отбранителни сили, е само 8,5 квадратни километра. През февруари ООН изчисли, че около десетки хиляди разселени палестинци се укриват там.

Междувременно ситуацията в болницата „Ал-Шифа“ се влошава. По думите на лекари, останали в сградата, те се намират „в капан“.

„Снаряд удари нашата сграда на първия етаж и рани няколко души. Един човек загина – не можахме да го спасим. Работим само с първа помощ, по същество не можем да работим, защото няма ток и вода“, разказва хирург пред Би Би Си.

Той споделя, че е успял да влезе в интензивното отделение, защото е било в същата сграда, и двама пациенти там са починали, защото електричеството е спряно преди началото на атаката.

„Всички машини са изключени. Колегите от главния корпус казват, че там има много ранени, които се нуждаят от операция, но ние не можем да стигнем до тях и те не могат да докарат пациентите при нас“, обяснява той и добавя,  че е невъзможно да има движение между сградите.

Хирургът разказва още, че е бил в кратка почивка, когато атаката е започнала в 2 сутринта и че час по-късно израелската армия е използвала високоговорител, за да инструктира всички в болницата да стоят далеч от прозорците и да не мърдат от позицията си.

„Състоянието тук е много критично, имаме тежко ранени, но няма как да ги лекуваме. Стрелбата продължава, няма спиране от 2 сутринта. Ако един куршум им струва един долар, звучи така, сякаш са похарчили три милиона долара тази нощ“, казва той.

Очевидци разказват как паниката е обхванала хората в болницата, след като израелските сили са започнали нападение през нощта.

„Танкове ни заобикалят. Ние се крием в палатката. Чуваме танкова стрелба в близост до комплекса“, казва мъж в разговор с брат си, който беше публикуван в група в WhatsApp и чут от Би Би Си.

„Войниците тук вътре в комплекса. Има убити и ранени, а войниците арестуваха няколко млади мъже. Ситуацията тук е катастрофална“, посочва друг мъж в болницата в гласово съобщение, изпратено до журналисти.

Това не е първият път, когато болницата „Ал-Шифа“ е атакувана от израелските военни. Сградата беше сред първите нападнати през ноември 2023 г., месец след избухването на войната, защото според ЦАХАЛ под болницата има мрежи от тунели, използвана от „Хамас“.

Смята се, че стотици разселени палестинци се приютяват в болницата, която е била основното медицинско заведение в Газа преди конфликта.

Екип на Световната здравна организация беше допуснат в „Ал- Шифа“ след атаката през ноември и я описа като „зона на смъртта“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини