Републиканците са склонни да помогнат военно на Украйна, но със заем

Американският сенатор Линдзи Греъм изрази убеденост, че Конгресът скоро ще одобри пакетът от помощ за Украйна, който е блокиран от октомври, но вероятно под формата на нисколихвен заем.

Греъм се срещна в понеделник в Киев с президента Володимир Зеленски. Той заяви, че подкрепя отпускането на финансирането, но призова украинците да вземат предвид вътрешните проблеми на САЩ, които висят над законодателството, включително сигурността на границите.

Той и други републиканци подкрепиха идеята за заеми, а не за безвъзмездни средства за съюзниците на САЩ, за да направят разходите по-устойчиви и популярни. Идеята се подкрепя и от бившия президент Доналд Тръмп, вероятният кандидат на републиканците на президентските избори през есента.

„Ако искате помощ за Украйна, по-добре започнете да говорите с американския данъкоплатец. По-добре започнете да говорите с тях за това, което се случва. Тридесет и четири трилиона (долара) дълг“, каза Греъм на пресконференция след разговори със Зеленски .
„Можем ли да предоставим заем, който може да бъде отменен без лихва? Да. Може ли Украйна да поеме това? Да. Мисля, че президентът Зеленски би приветствал оръжията по всякакъв начин, по който можем да му ги доставим“, заяви сенаторът.

Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да подкрепи законопроект, който предвижда още 60 милиарда долара помощ за Украйна през октомври 2023 г. Той беше гласуван от Сената, където демократите имат мнозинство, но не може да стане закон, без одобрението на Камара на представителите, където доминират републиканците

Лидерите на долната камара, които досега отказват да допуснат гласуване, са близки съюзници на Тръмп.

В нощното си обръщение Зеленски каза, че е информирал Греъм за ситуацията на бойното поле, където руските сили са постигнали някои успехи, но без съществено да променят фронтовите линии.

Той не спомена пакета за помощ или предложението за заем, но каза, че с Греъм са обсъдили „по-нататъшно сътрудничество и подкрепа за Украйна. Всички наши действия трябва да бъдат далновидни, широкообхватни и възможно най-ефективни, за да позволят на свободните нации да продължат да живеят в свобода и сигурност“, каза президентът, цитиран от Ройтерс.

Греъм, републиканец от Южна Каролина, каза, че е „по-оптимист от всякога“, че Камарата ще одобри пакета.

Според него 70% от републиканците в Сената разбират необходимостта да се помогне на Украйна, както и подобен брой републиканци в Камарата.

Безлихвен заем с възможност за отказ, каза той, „има много смисъл“. Греъм поясни, че вече е обсъдил идеята си с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън преди пътуването си до Киев „и се надявам, че ще бъде в пакета, който ще излезе от къщата през следващите дни, а не седмици“.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини