Какво следва, ако опитът за кабинет с първия мандат не успее

Ако опитът за правителство с първия мандат не успее, според конституционната процедура следващият мандат трябва да бъде връчен на втората по численост група в парламента -"Продължаваме промяната - Демократична България".

Основният закон не определя срок, в който да стане това и преценката е на президента Румен Радев. След получаване на мандата групата ще има седем дни, за да се опита да намери нужното мнозинство за одобряване на правителство. Ако и вторият опит се провали, държавният глава разполага със седмица, за да реши на коя друга група в Народното събрание да даде възможност да управлява. В последните четири подобни процедури президентът неизменно избираше БСП. За последния опит няма формално времево ограничение, той може да продължи по-дълго от предходните.

Ако се спазват досегашните политически заявки, няма особени надежди за сформиране на кабинет - само групите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" имат достатъчно гласове за мнозинство без други партньори

Теоретично няма пречка Мария Габриел да бъде номинирана за премиер за втория мандат. Партията на Бойко Борисов обаче вече заяви, че ще преговаря за участие само в рамките на собствения си мандат. При всяка от другите групи ще е необходима комбинация от три групи, която е трудно постижима.

Изчерпването на процедурата има пряко отношение към сроковете за свикване на предсрочни парламентарни избори - по конституция при неуспех да се състави кабинет президентът назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Очаква се на 9 юни да е гласуването на Европейски парламент. Ако се върви към вариант за гласуване и за национален парламент на същата дата, процедурата трябва да е приключила до 9 април. По неофициална информация в част от политическите централи е обсъждан и вариант за изтегляне на националния вот за седмица по-рано - на юни, което означава указът за изборите да излезе на 2 април.

След промените в конституцията от края на миналата година Народното събрание няма да бъде разпуснато и ще работи до избирането на ново, а президентът ще избере бъдещия служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или зам.-председател на Сметната палата. Румен Радев вече коментира, че ще кара "по домова книга", намеквайки, че първият му избор ще е парламентарният председател Росен Желязков (ГЕРБ).

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини