CO2 води до проблеми при децата с концентрацията, паметта и учебната способност. Как да се справим?

Високите нива на въглероден диоксид (CO2) във въздуха в затворените помещения могат да окажат сериозно неблагоприятно въздействие върху когнитивните способности на децата, но това се отнася и за възрастните, като може да намали способността за решаване на проблеми с до 50%. При децата високите концентрации на CO2 в класните стаи води до неблагоприятно въздействие върху умствената им функция, включително върху концентрацията, паметта и учебната способност.

В класните стаи източникът на CO2 е основно продукт при дишането. Дихателната функция включва в себе си два паралелни процеса, от една страна непрекъснато постъпва кислород, нужен на организма за окислителните процеси, а от друга непрекъснато се обработва и отделя въглеродния диоксид. В класните стаи обикновено има над 20 деца, които непрестанно отделят CO2, така в затворените помещения неговата концентрация се повишава, но до какви нива няма как да се разбере, без да има инсталирани специални датчици.

Високите нива на въглероден диоксид могат да имат няколко негативни въздействия върху здравето на децатакато израженията главно са главоболие, сънливост, раздразнителност и дори изтощение. Това е в следствие на намаляване на концентрацията на кислород в кръвта и недостатъчно снабдяване на органите и тъканите с кислород, което води до раздразнение на дихателните пътища и увеличение на риска от респираторни проблеми (като астма или хронична обструктивна белодробна болест), неблагоприятно въздействие има и върху умствената функция на децата, включително върху концентрацията, паметта и учебната способност.

За да се поддържа оптимална учебна и работна среда, е важно да се контролира качество на въздуха в помещенията, да се предприемат мерки за намаляване на нивата на CO2, както и да се следи влажността и температурата. А това всъщност никак не е трудно, решението на проблема с високата концентрация на CO2 е проветрение или изграждане на вентилация в класните стаи. Проветряването при всички случаи е полезно за намаляване на концентрацията CO2 и ако въздуха на вън не е замърсен с други вредни вещества, това е най-доброто решение за училищата, работните помещения и домовете.
Въпреки че високите нива на CO2 могат да бъдат вредни за хората, той е от съществено значение за живота на множество други организми и екосистеми. Растенията използват CO2 за фотосинтеза, процес, при който те абсорбират светлина и CO2, за да произвеждат кислород. Този процес е ключов и за производството на хранителни вещества, необходими за растеж и развитие на растенията, за това е важна и външната среда, в която да има много растителност и дървета, които да абсорбират вредния за хората CO2 и да отделят жизненоважния кислород за всички аеробни организми.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини