Опитите за „ало“ измами продължават в Хасковско

За нов опит за „ало“ измама съобщават от Хасковската полиция. Този път жертвата е била набелязана на територията на Свиленградско. Става въпрос за 83-годишна жена от с.Малко градище.

Измамниците тормозели жената телефонно- в рамките на два часа и половина й позвънили 6 пъти. По схемата, че в пътен инцидент е пострадал внукът й, са й поискани средства за лечението му. Когато мнимия лекар я попитал къде живее, за да вземат парите, жената се усъмнила. Споделила със съседа си, който е бивш полицай. Именно той й помогнал да подаде сигнал в управлението.

Само за м.март в Хасково и Любимец бяха измамени две възрастни жени, които останаха без спестяванията си. Първата даде 26000 лева за операция, а втората –5000 лева за очаквана пратка.

От полицията припомнят, че извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, всяко с конкретна задача в извършване на деянието. При водените разговори измамниците успяват да измъкнат и допълнителна информация от жертвата си – имена на близки, месторабота, местоживеене. Най-разпространените схеми за измама – съдействие на „полицейски“ служител; операция след инцидент; получаване на пратки. Измамниците се представят за полицаи, прокурори, социални работници и обясняват, че са необходими пари, с които да помогнат на пострадалите си роднини.

Предупреждението е по никакъв повод да не се дават пари на непознати. Искането за пари и ценности е сигурен индикатор, че става въпрос за измама. В случай на подобно обаждане, най-доброто е опит за връзка с близки или подаване на сигнал на тел.112.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини