Властите са знаели, че с „Турски поток“ помагат на Путин срещу Украйна, показва разследване

Управляващите начело с ГЕРБ са знаели точно какво решение вземат, когато са се съгласили през България да премине „Турски поток“. По този начин те са помогнали на президента на Русия Владимир Путин да заобиколи Украйна при преноса на природен газ и също, че България няма да има никаква полза от проекта. В допълнение той е изграден с около 3 млрд. лв. нейни средства. Това се разбра на пресконференция, дадена от представители на няколко медии и немедийни организации, участвали в разследване по случая.

В България проектът бе лансиран от кабинетите на Бойко Борисов, който той наричаше „Балкански поток“ и го представяше като осигуряващ газ за инициирания от същия кабинет газов хъб „Балкан“. Газопроводът няма изходна точка на територията на България, макар че преминава през нейна територия, която не е снабдена, а по-голямата част от капацитета и на входа, и на изхода й е резервирана от „Газпром“ в нарушение на европейските правила.

Най-търсената пътна карта

Кабинетът на ГЕРБ освен това не показа досега т.нар. пътна карта за изграждането на проекта, като официална проверка в Министерството на енергетиката показа, че в деловодството такъв документ не е завеждан. Заради интереса по темата през последния месец настоящото ръководство на ведомството обяви, че отново ще направи проверка.

Снимки на картата бяха публикувани първо от InformNapalm и разкодирани от българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията „Елфите“.

Пътна карта с „Газпром“ за промяна на газовите потоци и изграждането на трасе през България като продължение на „Турски поток“, което да заобиколи Украйна, е подписана при единственото посещение на Бойко Борисов в Москва през 2018 г., съобщава „Капитал“. Преди това през 2017 г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписва меморандума за развитие на газопреносната мрежа, който изчезва според изданието след падането на кабинета на ГЕРБ от власт.

Днес Петко Петков и друг негов колега от „Елфите“, който запазва анонимност, разказаха, че от InformNapalm са се свързали с тях, докато са разследвали сръбската част от проекта, и предлагат да работят по българската. Информацията с документите е получена от имейл кореспонденция на Евгений Зобнин, помощник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков. За разлика от по-голямата част от кореспонденцията, която е защитена с пароли - макар и кратки и слаби по думите на „Елфите“, пътната карта е била незащитена.

Документите показват още, че представители на Института по международна интеграция, който на практика е тинк-танк, неофициален инструмент за прокарване на руското влияние под търговска шапка, са били често командировани в София, което се разбира от техните отчети за командировъчни разходи, също част от разкритата кореспонденция.

Политиците в България са знаели какво правят

Според участници в разследване по темата политиците и в Народното събрание са знаели какво по същество представлява проектът и за Русия, и за България. От „Елфите“ посочиха, че БСП си променя напълно позицията по проекта след посещение на Корнелия Нинова в Москва, чиято партия преди това е била против. А натискът върху нея е бил осъществен по молба на ГЕРБ, за което също са открити писмени доказателства. Атанас Чобанов от „Бивол“ обяви, че ДАНС е уведомила със секретна справка на закрито заседание на енергийната комисия в Народното събрание, че целта на проекта е Путин да заобиколи Украйна и че България няма да получи нищо. Дори посочи, че срещу него се води дело, защото е публикувал тези секретни справки.

Любо Венков от БОЕЦ пък съобщи, че очаква този парламент да сформира комисия по проекта „Турски поток“, като организацията има уверение от висш държавен служител че ще свидетелства за нарушения по случая пред такава комисия, включително и за оказван му натиск.

Сред нарушенията Ивайло Станчев от „Капитал“ открои заобикалянето на Закона за обществените поръчки и напомни, че избраният изпълнител на проекта - „Аркад“ от Саудитска Арабия, в крайна сметка бе превзета от руски фирми. Освен това проектът е изпълнен в рекордно кратък сок - около 1 година с помощта на незаконно внесени руски и беларуски работници. И други участници в пресконференцията, които имат достъп до изтеклите документи, потвърдиха, че няма данни да са издадени по законов ред работни визи за тези строители.

Няколко големи лъжи

Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, открои няколко големи лъжи, които управляващите от ГЕРБ лансират пред обществото във връзка с проекта. Една от тя е твърдението, че Бойко Борисов и България са спрели проекта „Южен поток“ - първият вариант на Русия да заобиколи Украйна при транзита на газ. „Това е лъжа. Той е спрян заради окупацията на Крим и разпада на отношенията между италианската „Ени“ и „Газпром“, обясни Василев и посочи, че „сме много малки“, за да можем да спрем подобен проект.

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се гордее с този проект, Василев обяви и че особено голям проблем по случая е асиметричната зависимост, при която България има около 1 млрд. лв. пропуснати ползи от отказан договор и дадените пари за строителството, които се превръщат в дълг. В същото време властите твърдят, че проектът гарантира доставката на руски газ на ниски цени, макар България да не черпи от транзита. Русия спря газа през април 2022 г. въпреки договора за доставка на България, защото надделява интересът „Булгартрансгаз“ да транзитира, а не да доставя. „И къде е националният интерес, защото той не е да пренася руски газ“, попита риторично Василев. Друга лъжа, която посочи, е твърдението тогава на управляващите, че ако тръбата не мине през България, тя ще я заобиколи. Ако това бе възможно, той трябваше да свърши в Италия, обясни експертът. Допълни, че Гърция няма как да заеме мястото на България, тъй като това е щяло да компрометира транзита й на азерски газ към Италия през Трансадриатическия газопровод, който е европейски проект за разлика от „Турски поток“.

Надграждането на тези зависимости продължава и сега. Казва, че България вече е „наркотизирана“ и не може да прекъсне напълно руския газ до 2027 г., както иска Европейската комисия, тъй като спирането на транзита означава фалит за „Булгартрансгаз“. Затова според него при гласуването в ЕС на такива въпроси български представители са обикновено против пълния отказ от руски газ.

Транзитираният през 2022 и 2023 г. руски газ през България е генерирал 16 млрд. долара приходи на „Газпром“.
Обяви, че по данни към 21 март, през „Турски поток“ се пренасят същите количества газ като транзита през Украйна и ако този транзит през 2024 г. спре, „ние ще останем единствените, които ще свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на руското влияние, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, постигнато е“, подчерта Василев.

От представените данни се разбра, че никоя институция в България не е реагирала на сигналите за нередности, свързани с този проект. Любо Венков от БОЕЦ напомни, че организацията е направила 24 акции по трасето на строежа на тръбата, в резултат на което са установили наличието на паравоенна охрана от руска страна и заетостта на руски и беларуски работници без визи за работа. Получените във времето документи ,доказващи нередности, организацията е предала на всички държавни органи, които имат отношение, а също и европейски институции. Реакция е имало само от европрокуратурата, и то за конфискация на техника.

Междувременно се оказва, че председателят на организацията Георги Георгиев е бил подслушван във връзка с проведените акции. „Ускорихме и огласихме конкретни данни за руски шпионаж. Сезирахме МВР за „Вагнер“ (частната военна организация в Русия, чийто лидер бе приближен на Путин, но загина, след като бе повел бунт срещу руския президент - бел. авт.), а те ни пратиха „Вагнер“ да ни арестуват“, обясни Венков. Съобщи и за получавани заплахи за убийство.

Последният внесен сигнал е до Народното събрание, откъдето организацията получила уверение, че ще бъде създадена временна комисия. Венков не уточни откъде е дошло уверението, но за такава идея от страна на „Продължаваме промяната - Демократична България“ се разбра от думи на Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ в момента, която е сред посочените четирима от Борисов да води преговори за съставяне на правителство. И тя на свой ред след Борисов обяви, че няма от какво да се притеснява, ако такава комисия бъде създадена.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини