Вторият мандат е неуспешен: ПП-ДБ върнаха празна папка на президента

Без изненада ПП-ДБ върна втория мандат на президента Румен Радев неизпълнен. Още сутринта съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви в ефира на бТВ, че Николай Денков веднага ще върне празна папка.

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката, във втория мандат ние предлагаме академик Денков за премиер, но колегите от ГЕРБ-СДС отказаха да съставим правителство с втория мандат и формлано ви връчвам папката“, обърна се Кирил Петков към държавния глава.

Все пак Румен Радев връчи папката на Денков, който да обяви какво ще се случи с мандата. От своя страна премиерът в оставка също обяви, че ще върне празна папка.

„Това, което можем да кажем, е, че коалицията ГЕРБ-СДС иска избори и това е резултатът от тяхното решение. Оттук нататък отново българските граждани ще решат как да продължим. Единият вариант е да се върнем назад, другият е да продължим с европейския път на България“, заяви Николай Денков и върна папката на Радев.

Радев заговори за промените в Конституцията и ограничения кръг от избор за служебен министър. Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за служебен премиер се сведе до 8 човека от 10.

„Как така госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана“, коментира Радев по отношение на оставката на Чернева.

Той връчи втория мандат на „Продължаваме промяната- Демократична България“ след като вчера парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия мандат.  Това стана, след като кандидатът за премиер на първата политическа сила в 49-ия парламент подаде заявление за отказ от гласуване на предложения от нея кабинет.

След дълги преговори стана ясно, че двете водещи политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са стигнали до съгласие за продължаване на съвместно управление.

Мария Габриел получи папката от президента на 18 март. А ден по-късно я предаде със списък с министри. Часове по-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а част от министрите заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявления за отказ.

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини