От мебели до шампоан: Често срещани домакински химикали са свързани с увреждания на мозъка

Нови изследвания показват, че химикали, открити в множество обичайни домакински продукти, могат да увредят един вид специализирани мозъчни клетки - олигодендроцитите, които могат да са особено уязвими, тъй като се развиват от бременността до зряла възраст.

Изследователите определят потенциалния риск, че химикалите, открити в широка гама от артикули, от мебелни повърхности до продукти за коса, че може да са свързани с неврологични заболявания като множествена склероза и разстройства от аутистичния спектър.

Неврологичните проблеми засягат милиони хора, но само малка част от случаите могат да бъдат приписани само на генетиката, което показва, че играят роля и неизвестни фактори на околната среда, допринасящи за неврологичните заболявания.

Новото проучване, публикувано в списание Nature Neuroscience, открива, че някои обичайни домакински химикали засягат специфично мозъчните олигодендроцити, специализиран клетъчен тип, който генерира защитната изолация около нервните клетки.

Клетки на неврологичните тъкани: 1.) Епендимоцити, 2.) Неврони, 3.) Аксони, 4.) Олигодендроцити, 5.) Астроцити, 6.) Миелинизация, 7.) Микроглиални клетки, 8.) Капиляри.


"Загубата на олигодендроцити е в основата на множествената склероза и други неврологични заболявания", обяснява главният изследовател на изследването Пол Тесар (Paul Tesar), професор по иновативна терапия и директор на Института за глиални науки към Медицинския факултет на Университета Кейс Уестърн Ризърв. "Сега показваме, че специфични химикали в потребителските продукти могат директно да увредят олигодендроцитите, представляващи неразпознат досега рисков фактор за неврологични заболявания."

ХИМИКАЛИ, ПРЕДИЗВИКВАЩИ БЕЗПОКОЙСТВО, И ТЕХНИТЕ ЕФЕКТИ

Въз основа на предпоставката, че не са направени достатъчно задълбочени изследвания за въздействието на химикалите върху здравето на мозъка, изследователите анализират над 1800 химикала, на които хората могат да бъдат изложени.

Те идентифицират химикали, които селективно увреждат олигодендроцитите, принадлежат към два класа: органофосфатни забавители на горенето и кватернерни амониеви съединения.

Кватернерните (четвъртични) амониеви съединения са активно вещество, контролиращо определен вредител или микроорганизъм за даден регистриран продукт, като например продукт с инсектицидно, антимикробно или репелентно действие. Освен това кватернерните амониеви съединения се влагат и в лекарства срещу артериална хипертония (високо кръвно налягане) според Framar.bg.

Тъй като кватернерните амониеви съединения присъстват в много продукти за лична хигиена и дезинфектанти, които се използват по-често от началото на пандемията COVID-19, хората редовно са изложени на тези химикали.

Много електроника и мебели се обработват с органофосфатни забавители на горенето, за да ги направят по-устойчиви на възпламеняване.

Изследователите са използвали клетъчни и органоидни системи в лабораторията си, за да покажат, че кватернерните амониеви съединения причиняват смъртта на олигодендроцитите, докато органофосфатните забавители на горенето предотвратяват узряването на олигодендроцитите.

ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ

Авторите на новото проучване са демонстрирали как тези химикали увреждат олигодендроцитите в развиващите се мозъци на мишки. Освен това изследователите свързват излагането на един от химикалите с лоши неврологични резултати при децата в национален мащаб.

"Открихме, че олигодендроцитите, но не и други мозъчни клетки, са изненадващо уязвими към кватернерните амониеви съединения и органофосфатните забавители на горенето", разказва водещият автор Ерин Кон (Erin Cohn). "Разбирането какво може да се случи при излагането на хората на тези химикали може да помогне да се обясни липсващата връзка в това как възникват някои неврологични заболявания."

Връзката между излагането на хората на тези химикали и ефектите върху здравето на мозъка изисква допълнително проучване, предупреждават специалистите. Бъдещите изследвания трябва да проследят химическите нива в мозъците на възрастни и деца, за да определят количеството и продължителността на експозицията, необходима за причиняване или влошаване на заболяването.

"Нашите констатации предполагат, че е необходимо по-задълбочено изследване на въздействието на тези обичайни домакински химикали върху здравето на мозъка", коментира Тесар. "Надяваме се, че нашата работа ще допринесе за информирани решения относно регулаторни мерки или поведенчески интервенции за минимизиране на излагането на химикали и защита на човешкото здраве."

Справка: “Pervasive environmental chemicals impair oligodendrocyte development” by Erin F. Cohn, Benjamin L. L. Clayton, Mayur Madhavan, Kristin A. Lee, Sara Yacoub, Yuriy Fedorov, Marissa A. Scavuzzo, Katie Paul Friedman, Timothy J. Shafer and Paul J. Tesar, 25 March 2024, Nature Neuroscience.
DOI: 10.1038/s41593-024-01599-2

Източник: From Furniture To Shampoo: Common Household Chemicals Linked to Brain Damage, Case Western Reserve University

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини