Община Хасково няма да приеме инвестиционната програми и бюджета на ВиК

Кметът на Хасково Станислав Дечев получи мандат от Общинския съвет за отрицателен вот на Общото събрание на ВиК асоциацията по предложение на Постоянната комисията по обществен ред и законност. Така кметът ще гласува с „против“ приемането на отчета за дейността и отчета за изпълнението на бюджета на ВиК за 2023 година. Отрицателен вот ще бъде даде и относно инвестиционната програма и бюджета на водното дружество за 2024 година.

По предложение на Камен Тодоров от БСП съветниците взеха още решение за сформирането на работна група, която да изработи становище, касаещо развитието на ВиК сектора в общината. Становището ще бъде изготвено преди провеждането на Общото събрание. Съставът на комисията ще бъде определена от председателя на общинския съвет и в него ще бъдат включени представители от всички политически сили в местния парламент.

Заради изключително лошото състояние на ВиК инфраструктурата и качеството на водата Тодоров предложи още становището да бъде изпратено до „Български ВиК холдинг“, Министерството на околната среда и водите, както и до европейския комисар по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкевичус.

Относно изграждането на воден цикъл на Хасково, кметът Станислав Дечев припомни, че това все още не е факт, заради дългите години проблеми по ВиК асоциирането на местните общини в областта и обединяването на трите, действащи ВиК оператори на територията. След като това вече е преодоляно, Хасково е поставено под номер 16 за финансиране. Кметът припомни, че междувременно по проекти местната администрация е подала и спечелила проекти за около 8 млн.лв. За подобряване на ВиК инфраструктурата, които да променят качеството и подаваното количеството на вода. Той даде за пример единият от водопроводите в кв.“Бадема“, който е подменен в част от най-невралгичния откъм аварии район, след което е осигурено по-добро налягане на водата там.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини