„Булгаргаз“ предлага окончателно с 2,17 процента по-висока цена на газа за април

„Булгаргаз“ предлага окончателно цена на природния газ за април от 58,84 лева/мегаватчас (MWh) без акциз и ДДС. Това е увеличение от 2,17 процента спрямо действащата цена за март, информираха от дружеството.

На тази цена общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Малко по-късно днес КЕВР ще утвърди окончателно цена на синьото гориво за новия месец на закрито заседание.

И от „Топлофикация София“ подадоха днес своето заявление за нова цена на топлинната енергия през регулаторния период 2024/25 г., който започва от 1 юли 2024 година.

От дружеството предлагат 97,78 лева/MWh, като посочват, че тя е с близо 30 процента по-ниска и че за втора поредна година предлагат понижаване.

В предложението е отчетено понижението на борсовите цени на природния газ и въглеродните емисии, динамиката на социално-икономическите процеси в България. Взет е предвид и фактът, че цената на природния газ през този регулаторен период е била по-ниска от заложената в цената на топлинната енергия, определена от КЕВР, уточняват още от „Топлофикация София“.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква да излязат с крайно решение за цената на топлоенергията до 30 юни.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини