Превантивно броят прасетата в личните стопанства заради чумно огнище в Пловдивско

Областният управител на Хасково Гинка Райчева издаде заповед до кметовете на населените места, които пък от своя страна трябва да натоварят местните епизоодични комисии, които ще започнат преброяването на прасетата от т.нар. „заден двор“. Това са животните, които са в частните стопанства, гледани за собствена консумация. Разрешено е до 3 броя животни, различни от свине майки и некастрирани нерези.
Целта е превантивна и при обходите трябва да бъдат преброени и регистрирани необхванатите прасета. инвентаризацията започва в цялата страна заради избухналото чумно огнище в Пловдивско. В  землището на град Съединение там, след  получен сигнал в края на март, бяха установили изхвърлени трупове на домашни свине без идентификационна марка. Взетите проби показаха положителен резултат за болестта Африканска чума по свинете.
 От Българската агенция по храните напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.
От сектора на службата в Хасково пък припомниха, че стопаните с нерегстрирани животни подлежат на глоба. Заявленията за регистрация на собствениците се подават чрез кметовете в Областната дирекция по безопасност на храните.
На регистрация „животновъден обект – лично стопанство“ подлежат не само обектите с прасета за угояване, но и с всички останали селскостопански животни – едри преживни, дребни преживни, еднокопитни, зайци и птици.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Ставай
    1 -2
    20:29, 2 апр 2024
    Да си ходим, българите ни трепят има Африканска чума!🤣🤣
  • 2
    Въ
    въпрос
    10 0
    08:44, 3 апр 2024
    а знаете ли че при това преброяване тези, които броят могат да пренесат зараза от един свинарник до друг? първо питайте ветеринар преди за издавате такива заповеди
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини