Денков: Има слухове, че ДАНС прикриват канали за наркотици

"Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България, заради него отиваме на избори"; "отдавна има слухове, че ДАНС прикриват канали за наркотици"; "Живко Коцев е бил подложен на натиск от Калин Стоянов да напусне поста главен секретар на МВР" - това са част от акцентите от днешното включване на живо във Facebook на премиера Николай Денков. 

В страницата на Министерски съвет той отчете свършеното през допълнителния 10-и месец от редовното управление и направи равносметка преди предаването на властта на служебното правителство. 

"Делян Пеевски е най-голямото зло на България"

"Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България - заради него отиваме на избори. Той може да говори много неща, но няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски", заяви премиерът в оставка в отговор на реплика на Пеевски от вчера, че "след изборите може да се случи с Кирил Петков да управляват, а Бойко Борисов да е в опозиция". 

"Това е манипулация. Няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски. Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България. Той може да говори много неща, но проблемът на България се казва Делян Пеевски - заради него отиваме на избори", категоричен беше Денков. 

Натиск над Живко Коцев да напусне

Министър-председателят в оставка Николай Денков коментира и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. По думите му Коцев отдавна бил подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов. 

"Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск".

Попитан дали вижда връзка между акцията в Агенция "Митници" и оставката на главния секретар на МВР, Николай Денков отговори: "Това не мога да кажа. Но когато в една институция не могат да работят хората като екип, действително става много трудно". 

"С министър Калин Стоянов от много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва и на последните заседания на Министерския съвет. Аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха. Той си е тръгнал по неговия път, ще видим докъде ще го докара", каза Денков. 

"ДАНС прикрива канали за наркотици"

Премиерът коментира и акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за корупция в Агенция "Митници". "Откакто беше назначена новата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици", каза Денков. 

По думите му е много важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици. Николай Денков потвърди, че до този момент не е получил официална информация от ДАНС за случая: "Поискал съм, но до момента нямам. Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение", посочи още премиерът в оставка.

"От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Точно това би трябвало да е работата на службите - да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има "сляпо петно" по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби - ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото", заяви Денков.

Попитан дали лично познава ръководителя на Агенция "Митници" Петя Банкова, премиерът в оставка отговори: "Никога не съм я виждал, никога не съм говорил с нея. Ако е идвала на някоя среща в Министерския съвет, това е единственият шанс да съм я виждал лично".

Николай Денков посочи, че до този момент Петя Банкова е била с "безупречна репутация". "Аз съм говорил и с хора, които имат отношение, те винаги са казвали, че с нея работят добре", каза Денков.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини